„Klubrádió
A lényeg

A helyieknek is fizetős lesz a parkolás a Józsefvárosban

23/09/2022 12:17

| Szerző: Klubrádió

Az új szabályozástól azt várják, hogy növekszik mind a helyben lakók, mind az itt dolgozók számára rendelkezésre álló szabad helyek száma, csökken a károsanyag-kibocsátás.

Döntött a józsefvárosi képviselő-testület arról, hogy 2023-tól megszűnik a lakók ingyenes parkolása. A lakossági parkolási engedélyek korábban százszázalékos önkormányzati támogatásban részesültek: ez a kedvezmény most lakásonként az első autó esetén 80 százalékra, a második autó esetén 50 százalékra csökkenhet – írja a hvg.hu.

Arról pedig a Telex számolt be, hogy idén januártól hétszeresére emelték Bukarestben az ott élők parkolási díját, ami miatt egyes körzetekben akár évi 43 ezer forintnak megfelelő összegnél is többek kell fizetniük, ebben látják ugyanis a megoldását annak, hogy a helyiek távolabb parkoljanak, és ne legyenek annyira tömöttek az utcák. Szakértők hasonlóan látják a budapesti helyzetet is, írtuk májusban, de az intézkedés elég népszerűtlen, így nem mertek hozzányúlni a kerületek. Egészen mostanáig: csütörtökön ugyanis a józsefvárosi képviselő-testület megszavazta az ingyenes lakossági parkolást átalakító, lényegében megszüntető előterjesztést, amit Pikó András kerületi polgármester és Rádai Dániel momentumos alpolgármester nyújtott be közösen.

A Színes Józsefváros azt írja a Facebookon, hogy az ősztől megújuló fővárosi parkolási zónákhoz alkalmazkodva Józsefvárosban a lakossági parkolási engedélyeket a kerületben lévő „A”, „B” és „C” zónák alapján határozzák meg.

  • Aki az „A” zónában lakik, az évente lakásonként az első autóra 30 000 Ft-ot,
  • a „B” zónában 24 000 Ft-ot,
  • a „C” zónában 18 000 Ft-ot fizet.

Változtatnak azon is, hogy nem lakosokra, hanem lakásokra korlátozzák a parkolási engedélyek kiadását. A második autó tehát parkolási zónától függően ezután 75 000, 60 000, illetve 45 000 forint éves díjjal jár a kerületben.

Díjkedvezményeket is meghatároztak: pl. az orvos által kiadott igazolás benyújtásával 100 százalékos kedvezményt igényelhetnek a tartós betegségben szenvedő vagy rendszeresen járóbeteg-szakellátást igénybe vevő lakosok, illetve azok is, akik az ilyen ellátásokat igénylő lakosok szállítása érdekében érkeznek a kerületbe. Kedvezményt kaphatnak a nagycsaládosok (első autóra 90 százalékot, a második autóra 75-öt). A nyugdíjasokat is segítik, ők az első gépjárműre 90 százalékos térítést kérelmezhetnek.

A módosítást azzal indokolta a kerület vezetése, hogy éves szinten eddig 1,5 milliárd forinttal támogatták a közterületi parkolást. Az új szabályozástól azt várják, hogy növekszik mind a helyben lakók, mind az itt dolgozók számára rendelkezésre álló szabad helyek száma, csökken a károsanyag-kibocsátás, jobb lesz az életminőség, és ami talán a legfontosabb, hogy több korábban elérhetetlen közterület felszabadul hasznosításra, illetve a gyalogos és alternatív közlekedési módok számára.