„Támogassa
A lényeg

A Halászbástya kivilágításával emlékezik Budapest 9/11-re

11/09/2021 15:54

| Szerző: Klubrádió

A Halászbástya fehér kivilágításával Budapest ma egy szörnyű tragédiára emlékezik.

20 évvel ezelőtt csapódott a New York-i World Trade Center ikertornyaiba az al-Kaida terrorszervezet által eltérített két utasszállító. Az én generációm életében kevés olyan történelmi jelentőségű pillanat van, amely így beleégett volna kollektív tudatunkba - írta Facebook posztában Karácsony gergely főpolgármester.Valószínűleg mindenki, aki élt és tudatánál volt már akkor, pontosan tudja, hogy hol volt és mit csinált aznap. A támadássorozat 2977 ártatlan áldozatot követelt, nemcsak a Word Trade Centerben elpusztult civilek és tűzoltók életét, de két másik eltérített járat utasaiét és személyzetéét is. Ezek egyike a Pentagonra, az amerikai védelmi minisztérium épületére zuhant, míg a másik, a Fehér Ház felé tartó gép – miután az utasai minden bizonnyal visszafoglalták a terroristáktól – egy Pennsylvania állambeli mezőn csapódott földbe. A húszéves évforduló különösen szomorú aktualitása, hogy az Egyesült Államok 9/11-es támadások után indított afganisztáni háborúja éppen az elmúlt napokan az ókonzervatív, emberi jogokat lábbal tipró talibán újbóli hatalomra kerülésével ért véget. De ma, 9/11 huszadik évfordulóján ne a történtek politikai következményein borongjunk – noha okunk volna erre –, csupán emlékezzünk meg magunkban a terror áldozatairól, akiknek az életét idő előtt kioltotta a sötét, sehova nem vezető gyűlölet.

És mindenképpen gondoljunk még egy fontos dologra. A támadás után hat nappal Bush amerikai elnök beszédet tartott a Washingtoni Iszlám Központban, ahol egyebek mellett ezt mondta: „A terror arca nem az iszlám arca. Az iszlám nem erről szól. Az iszlám béke. Ezek a terroristák nem a békét képviselik. Ők a gonoszt és a háborút képviselik. Amikor az iszlámra gondolunk, egy olyan hitre gondolunk, amely egymilliárd embert tölt el megnyugvással. Amely fivérekké és nővérekké teszi emberek százmillióit, mindenfajta etnikumhoz tartozó embereket.”

Mindig jusson eszünkbe ez, amikor azt látjuk hogy egyének, pártok, kormányok az iszlámra, a kereszténységre vagy bármelyik egyéb vallásra hivatkozva más vallásúak ellen szítanak. Semmilyen vallás nem igazol erőszakot, gyűlölködést, kirekesztést. Akik mást állítanak, nem a vallásukat, hanem a politikai céljaikat követik