„Klubrádió
A lényeg

A háború hatása: napraforgóolaj helyett disznózsír került egyes magyar konzervekbe

27/05/2022 13:09

| Szerző: Klubrádió

Egy új rendelet lehetővé teszi, hogy az ukrán háború miatti alapanyag-beszerzési problémák okán helyettesítő összetevőket használhassanak az élelmiszerekben úgy, hogy a termék neve és csomagolása is a régi marad. Az érintett termékek között van konzerv rakott káposzta, lencsefőzelék vagy éppen babgulyás, ezekben a napraforgóolajat disznózsírra cserélték.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének közleményében – amelyről a 444 számolt be – azt írják: arra lehetett számítani, hogy a változtatások a finomított napraforgóolaj és a búza cseréjét jelenthetik, és így is történt, megjelentek az első termékek, amelyekbe helyettesítő összetevő került.

Az érintett termékek listája az egyesület szerint nem rövid 35 féle konzervről van szó. Köztük van rakott káposzta, a lencsefőzelék lecsókolbásszal, húsgombóc paradicsomos szószban vagy éppen többféle babgulyás sertéshússal. A listázott termékekben a napraforgóolajat disznózsírra cserélték. A Nébih listáját IDE kattintva tekinthetik meg.

A változtatást a Szegedi Paprika Zrt. az ukrán háborúval indokolja az oldalán: „A jelenlegi ukrán háborús helyzet miatti alapanyag beszerzési problémák szükségessé teszik, hogy a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott készétel konzerv termékek esetében a napraforgó étolajat helyettesítsük.”

A Tudatos Vásárlók Egyesülete felhívja a figyelmet, hogy a rendelet szerint nem kell a terméken látszódnia a változásnak, ha a gyártó biztosítja, hogy a boltban kikerül egy megfelelő tájékoztató felirat.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Pixabay)