„Klubrádió
A lényeg

A háború dacára is növekedhet a magyar gazdaság

2/05/2022 15:17

| Szerző: Klubrádió

Majdnem 6 százalékos gazdasági növekedéssel számol idén a Mészáros Lőrinchez köthető szuperbank a Magyar Bankholding főként a 14,9 százalékos bruttó átlagbér-növekedés miatt.

Suppan Gergely, Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője szerint az orosz-ukrán háború bizonytalanságot okoz, azonban egyelőre úgy tűnik, hogy behozhatók a hátrányok, így a gazdaság idén 5,9 százalékkal növekedhet, ami mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb a korábbi előrejelzéshez képest – írja a Portfolio.hu.

Mint mondta, a GDP-adatok alakulásában a háztartási fogyasztásnak kiemelkedő szerepe lesz, az egyik fő motor a 14,9 százalékos bruttó átlagbér-növekedés. Ha elzárják az olajcsapokat, az nagy törést okozna a gazdaságnak, de ezt leszámítva nem láthatók a növekedést jelentősen lerontó hatások – fogalmazott. Más elemzések ennél jóval szerényebb, 2-3 százalék körüli magyar GDP növekedést prognosztizálnak erre az évre. 

Kérdéses, hogy az átlagbér-növekedés mekkora hányada jut a valóban átlagos keresetűekre, valamint hogy mennyire szabadul el az infláció.