„Köszönjük
A lényeg

A friss irodalmi Nobel-díjas szerint Orbán annyit árt Európának, hogy a nevét sem hajlandó kimondani

6/10/2022 16:39

| Szerző: Klubrádió

A francia Annie Ernaux az idei irodalmi Nobel-díjas, aki januárban interjút adott a HVG-nek. Akkor keményen bírálta Orbán Viktort is, azt mondta, az önök miniszterelnökének, akinek a nevét sem vagyok hajlandó kimondani, mert annyit árt a működése Európának.

Annie Ernaux az idei irodalmi Nobel-díjas, az indoklás szerint a francia szerző életműve újraértelmezte az önéletrajzírás lehetőségét és szerepét.

Ernaux januárban adott interjút a HVG360-nak a magyarul Évek címmel megjelent, a francia történelem elmúlt évtizedeit dokumentáló könyvével kapcsolatban. Újraközölték az interjút, amiben Ernaux keményen bírálja Orbán Viktort is:

„Ellenállónak születtem, nem tudok megbékélni a társadalmi igazságtalanságokkal. Nyugtalanít, hogy ki lesz Macron kihívója, Le Pen vagy a jobbközép Köztársaságiak jelöltje, Valérie Pécresse. Zemmour óriási károkat okoz a fejekben, sokfelé hívják, az önök miniszterelnöke is, akinek a nevét sem vagyok hajlandó kimondani, mert annyit árt a működése Európának. Félelmet, undort kelt bennem Zemmour, a revizionizmusa, populista, szélsőséges nacionalizmusa. Az antiszemita Pétain marsall alakját igyekszik „szalonképessé” tenni, rehabilitálni. Sajnos, van rá kereslet.”

Orbán Viktor meghívására tavaly szeptemberben érkezett Budapestre a francia szélsőjobboldal népszerű arca, Eric Zemmour. Az újságírót, írót már háromszor ítélték már el gyűlöletbeszéd és erőszakra buzdítás miatt.

Orbán Viktor és Éric Zemmour találkozója
 
 Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Éric Zemmour francia filozófus-esszéistát, mellette Novák Katalin akkori családokért felelős tárca nélküli miniszter a Karmelita kolostorban 2021. szeptember 24-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

(Kiemelt kép: MTI/EPA/EFE/Cati Cladera)