„Klubrádió
A lényeg

Annie Ernaux francia író kapta az irodalmi Nobel-díjat

6/10/2022 14:33

| Szerző: Klubrádió

Annie Ernaux, a kortárs francia regény egyik meghatározó alakja kapta idén az irodalmi Nobel-díjat.

Annie Ernaux-t hazájában a legnagyobb élő írónak tarják, az utóbbi években pedig világszerte egyre ismertebbek az önéletrajzi ihletésű könyvei. A Nobel-díjat a szerzőnek azért a bátorságért és éleslátásért ítélték oda, amellyel a személyes emlékezet gyökereit, kollektív korlátait, ellentmondásait elénk tárja.

A 2021-ben megjelent, Ernaux főművének tartott Évek című regényéről a HVG-nek adott interjújában az író így fogalmazott: "Nem volt honnan hova jutnom, mert ösztönösen életrajzzal kezdtem az írást. A népiestől a polgáribb közegig értem el. Minden könyvemben egy nő életét ragadom meg konkrét térben, időben. Saját kifejezésemmel élve önéletrajzi szociográfiákat írok. Az Évekkel az volt a célom, hogy a fiatalok megismerjék a XX. század második felének franciaországi történelmét, kitekintéssel a világra, Európára, a gyarmati múltra."

Az írónő a HVG360-nak adott interjújában elmondta, a jelenről is megvan a véleménye, fél a szélsőjobbtól, amellyel Orbán Viktor jóban van, de bírálja Emmanuel Macron elnököt is. Úgy fogalmazott: "A nevét sem mondom ki az önök miniszterelnökének, annyit árt Európának".

(forrás: hvg.hu)