„1%

A Fidesz kilép a Néppártból is

18/03/2021 17:13

| Szerző: Klubrádió

Novák Katalin, a Fidesz nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke jelentette be, a frakció után Néppártot is elhagyja a Fidesz.

Eljött a búcsú ideje – ezzel jelentette be Novák Katalin Twitter-oldalán, hogy a Fidesz nemcsak az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójából lép ki, de magát a pártot is elhagyja – írja a hvg.hu.

Novák Katalin Twitterén tette közzé azt a levelet is, amelyben a hírt közli az EPP főtitkárával, Antonio López-Istúriz White-tal.

A Fidesz március 3-án jelentette be, hogy kilépnek a képviselőik az Európai Néppárt parlamenti frakciójából. A magyar kormánypárt azután döntött a távozás mellett, hogy a Néppárt európai parlamenti frakciója szerdán négyötödös többséggel (148 igen és 28 nem szavazat mellett) elfogadott egy alapszabály-módosítást, ami megkönnyíti a Fidesz felfüggesztését és kizárását a politikai csoportból.

A politikus korábban még a jövő zenéjének nevezte a kiválás lehetőségét a pártból, Gulgás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban pár nappal később azt mondta, kiválásuk „technikai kérdés”. Orbán Viktor pedig úgy fogalmazott: „az EPP nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt, amely otthont nyújt azoknak az európai polgároknak, akik nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe, védik Európa keresztény hagyományait, tisztelik a nemzetek szuverenitását, és nemzetüket nem a múltjuk, hanem a jövőjük részének tekintik”