„Támogassa
A lényeg

A cseh elnök szerint konzultációs fórum a V4

14/03/2023 12:32

| Szerző: Klubrádió

Nem célja cseh elnöknek az alaposabb együttműködés kül- és biztonságpolitikai kérdésekben a visegrádi országokkal.

Jelenleg elsősorban konzultációs fórum a V4. A visegrádi négyek formátuma a többi között gazdasági, üzleti, kulturális eszmecserékre szolgál, de nem ambicionálja az alaposabb együttműködést kül- és biztonságpolitikai kérdésekben – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő, a Zuzana Caputová szlovák elnökkel közösen tartott pozsonyi tájékoztatóján.

Pavel úgy véli, bővülőben van az együttműködés a Slavkovi Hármak (Ausztria, Csehország és Szlovákia) és a kelet-közép-európai NATO-tagországokat tömörítő Bukaresti Kilencek keretében. Hozzátette: üdvözölne egy szorosabb együttműködést a V4-ek és a balti országok között is. Az Orbán-kormány az elmúlt években különösen nagy hangsúlyt helyezett a Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország együttműködésén alapuló V4-ekre, de az ukrajnai háború óta ez kevésbé mutatkozik sikeresnek a többiekétől eltérő magyar külpolitikai stratégia miatt.

Pavel korábban azt is bejelentette, hogy Csehország a nyáron párbeszédet kezdeményez arról, van-e még értelme az együttműködésnek köztük és ha igen, milyen formában.

(Forrás: hirado.hu)