„Klubrádió
A lényeg

A Brexit-alapból is "Mészáros", Matolcsy gazdagodott

1/06/2022 08:03

Összesen 22 milliárd forintra pályázhattak azok a cégek, amelyeknek „hitelt érdemlően” káruk keletkezett vagy keletkezik az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépése miatt. Ezt a vissza nem térítendő támogatást a következő három évben fizette volna ki az unió, de a magyar kormány előfinanszírozta az összeget, írja a 24.hu, amely szerint nyolcvan cég pályázott sikeresen.

A sikeresen pályázó cégek között van Matolcsy Ádám szintén folyamatosan állami pénzekből támogatott bútorgyára, a Balaton Bútor Kft., ami 308 millió forintot, a profitja tizenhétszeresét kapja meg kárpótlásként. Korábban 50 millióra büntették, mert egy másik EU-s pályázaton olyan elemeket is elszmolt, amiket nem lett volna szabad.

Matolcsy Ádám barátja, Száraz István cége a korábbi nyeresége ötszörösét kapja meg támogatásként. Az "üzletember" 2020-ban vásárolta meg a Culinaris Kft.-t, ami szerintük szintén megszenvedte az Egyesült Királyság kilépését az unióból. Ennek ellentételezésére 375 millió forintot kaptak.

Mangalicatelepet avattak Alcsútdobozon
 
Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc
 
Alcsútdoboz, 2014. november 18. Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester (középen, b-j) beszélget a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

 

A második legtöbb támogatást a "Mészáros Lőrinc" érdekeltségében álló - és évek óta folyamatosan állami pénzekkel támogatott - Kall Ingredients Kft. kapta, 1, 036 milliárd forintot, ez megközelíti a gyár 2020-ban elért nyereségének összegét.

Gattyán György érdekeltsége, a teqball-t gyártó társasággal volt sikeres, 255 millió forintot nyert a brexitalapból.

Közös még ezekben a kormányközeli szereplőkben, hogy egyikük sem és cégeik sem válaszoltak, hogy mekkora export tevékenységet folytattak az Egyesült Királysággal.