„Köszönjük,
A lényeg

A bíróság is elítélte a kormánypárti Metropol bűnözői "koldustérképét"

21/11/2022 10:34

 | Szerkesztő: Bohus Péter

„Olyan mértékben volt kirekesztő a hajléktalan közösséggel szemben" a Metropol nevű kormányzati médiatermék, hogy erről a jogsérelemről a nyilvánosság széles körét indokolt tájékoztatni. A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítélete szerint az ingyenes kiadvány 2021 augusztusában készített egy „Olvasóink panaszai alapján: Itt a nagy koldustérkép! Hol zaklatják a kéregetők a járókelőket?” címmel "beszámolót" a címlapján. Ez arról szólt, hogy Budapesten működő, erőszakosan kéregető, szervezett csoportok zaklatják a lakosokat, együtt említve a hajléktalanságot az erőszakos kéregetéssel és a kábítószer-fogyasztással.

Az Utcajogász bejelentése alapján előbb az NMHH Médiatanácsa vizsgálata meg az írást, szerintük „a hajléktalanság problémáját leegyszerűsítő módon, általánosítva, a fedél nélkül élő embereket egyes kábítószerfüggő, erőszakosan kéregető csoportokkal azonosítva ábrázolhatta a Metropol.” A lapot kiadó Mediaworksöt 250 ezer forintos bírság fizetésére és egy közlemény közzétételére kötelezték. A döntés ellen a Mediaworks azonban bírósághoz fordult, vitatva, hogy a lap célja a megbélyegzés lett volna, de az Utcajogász Egyesület közleménye szerint november 17-én a Fővárosi Törvényszék világossá tette, hogy „a közölt állítás a hajléktalan közösség egészére vonatkozott, ami mindenképpen meghaladta azt az elkövetői kört, amely a cikkekben bemutatott problémával érintett. A kifogásolt írások nem is törekedtek arra, hogy megtegyék a két csoport (hajléktalanok és erőszakos koldusok) közötti, átfedést is megengedő különbségtételt.”

A bíróság szerint nemcsak a bírságot kell a Metropolnak befizetni, de egy közleményt is közzé kell tenniük, mivel “így csökkenthető a demokratikus nyilvánosságban a sérelmes közlés folytán bekövetkezett kár, és ez a szankció arra is alkalmas, hogy kellő visszatartó erővel bírjon a jövőbeni hasonló jogsértésekkel szemben.”