„Köszönjük,
A lényeg

A bírói függetlenség elleni támadásnak tartja a szakmai szervezet, hogy felfüggesztették a K. Endre kegyelmét közlő folyóiratot

24/02/2024 09:06

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Bírói Egyesület szerint a döntésnek dermesztő hatása lehet.

Aggodalmát fejezte ki a Magyar Bírói Egyesület amiatt, hogy Varga Zs. András, a Kúria elnöke felfüggesztette annak a folyóiratnak a kiadását, aminek a januári számából kiderülhetett, hogy Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyerekeket hamis vallomásra kényszerítő K. Endrének. A Kúriai Döntések című folyóiratot kúriai bírók szerkesztik.

A kegyelmi ügy kirobbanása után, csütörtökön derült ki, hogy Varga Zs. András, aki – amint a 444.hu felhívja rá a figyelmet – egy időben Polt Péter legfőbb ügyész helyettese volt, az Európai Bizottság által kért igazságügyi reformban pedig a nemzeti szuverenitás megsértését látta, soron kívüli vizsgálatot rendelt el.

A Magyar Bírói Egyesület közleményében azt írta: „a folyóirat megjelenésének felfüggesztése és a vizsgálat elrendelése a bírák számára a bírói függetlenséget érintő támadásnak tűnik, amely minden bíró számára a jövőbeni döntések tekintetében dermesztő hatással bírhat”.

Emiatt az egyesület kéri a Kúria elnökét, hogy a vizsgálat elrendelésének, a folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztése okáról és céljáról minél előbb tájékoztassa a bírákat és a közvéleményt.