„Klubrádió
A lényeg

80 ezer magyar már tuti maradna Nagy-Britanniában

6/02/2020 13:08

| Szerző: MTI

Meghaladta a 3 milliót azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik letelepedett státusért folyamodtak a brit hatóságokhoz.

A brit belügyminisztérium friss adatai szerint a magyarok közül eddig csaknem 80 ezren kértek tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt. A jelenlegi szabályozás alapján azok a külföldi EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában laknak, a brit EU-tagság múlt pénteki megszűnése (Brexit) után is maradhatnak az országban, de  meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért - kell folyamodniuk.

A belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint ezt a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül december végéig 2,76 millióan tették meg. A tárca közölte, hogy saját belső - a statisztikában egyelőre nem szereplő - nyilvántartása szerint a letelepedett státusért folyamodók száma azóta meghaladta a 3 milliót.A brit kormány becslése alapján jelenleg 3,2 millió külföldi EU-állampolgár él Nagy-Britanniában.