„Klubrádió
A lényeg

6 fokban vizsgáztatták a tanár szakos hallgatókat az ELTE-n

20/12/2022 12:35

"Meleg vízről már egy jó ideje nem is álmodhattunk, de ami a mai vizsgán történt, azt nem hagyhatjuk szó nélkül. Az épületben fűtés nem volt – gondoltuk, hátha majd legalább a teremben lesz, ahol vizsgázunk, de ott sem volt. Az írásbeli vizsga két órán keresztül zajlott, 6 Celsius-fokban!" – írta az egyik azok közül a hvg.hu által elért hallgatók közül, akik részt vettek azon a  vizsgán, amelyet az ELTE BTK Múzeum körúti campusán rendeztek 6 fokban. 

Az egyetem érintett épületeiben elvileg nem is lehetett volna vizsgát szervezni, erről november végén született döntés. A tervek szerint a tanár szakos hallgatók vizsgája is a Trefort Gimnáziumban lett volna, de pénteken e-mailben tájékoztatták őket, hogy a Múzeum körúti campus D-épületébe kell menniük. 

"Minden félévben egyetlen alkalmat hirdetnek meg erre a vizsgára, és orvosi igazolást sem fogadnak el, ha lebetegednénk, javítani csak következő szemeszterben lehet, viszont ami ma történt, azt nem hagyhatjuk szó nélkül" – írta egy hallgató a vizsgáról.

Fossá: Wikimapia
 

"Nem éreztük a lábujjainkat, az ujjainkat, remegtünk a hidegtől, amit a vizsgáztatók a radiátorok mellől néztek végig.

Csak annyit mondtak, hogy vegyünk fel bármit, kabátot mert elég hűvös van. Voltak akik három zoknival készültek, mások takaróval, melegítőpárnával stb., de mindenkinek lefagyott a lábujja teljesen mindegy, hogy mi volt rajta, és a kezünk is persze. Fel lehetett fázni simán" – számoltak be élményeikről a hallgatók.

„Mivel az ELTE mindenképpen szerette volna biztosítani a jelenléti vizsga lehetőségét, ezzel elkerülni azokat a kellemetlenségeket, amelyeket a vizsga átszervezése, egy új vizsgaidőpont kiírása vagy a vizsga online lebonyolítása okozott volna, a rendelkezésre álló igen rövid idő alatt az a döntés született, hogy a kérdéses vizsgákat az ELTE Bölcsészettudományi Kar D épületében tartják meg” – reagált az esetre a Telexnek az egyetem. 

A BTK épületében levő termeket azonban ilyen rövid idő alatt nem tudták az előírt 18 fokos hőmérsékletre felfűteni, így a hallgatóknak szerintük körülbelül 15-16 fokos helyiségekben kellett vizsgázniuk.

A kellemetlenségért az ELTE az érintett hallgatók elnézését kérik. – írták.

Navracsics Tibor, mint az ELTE docense éppen ma közölte: a maga részéről a minisztériumában vizsgáztat. Ott legalább 18 fok van, tehát a ház valóságos szauna a Múzeum körúti campushoz képest.

„Mivel az ELTE mindenképpen szerette volna biztosítani a jelenléti vizsga lehetőségét, ezzel elkerülni azokat a kellemetlenségeket, amelyeket a vizsga átszervezése, egy új vizsgaidőpont kiírása vagy a vizsga online lebonyolítása okozott volna, a rendelkezésre álló igen rövid idő alatt az a döntés született, hogy a kérdéses vizsgákat az ELTE Bölcsészettudományi Kar D épületében tartják meg.”

A BTK épületében levő termeket azonban ilyen rövid idő alatt nem tudták az előírt 18 fokos hőmérsékletre felfűteni, így a hallgatóknak szerintük körülbelül 15-16 fokos helyiségekben kellett vizsgázniuk.

A kellemetlenségért az ELTE az érintett hallgatók elnézését kéri.