„Klubrádió
A lényeg

5,2 milliárd euróért cserél gazdát a Chelsea futball klub. Abramovics egy fillért sem kap belőle

25/05/2022 13:00

| Szerző: Klubrádió

A brit kormány jóváhagyta a Chelsea Football Club eladását – írja a CNN. Az 5,2 milliárd eurós bevételt Ukrajnában fordítják humanitárius célokra, a háború áldozatainak támogatására.

"Meggyőződésünk, hogy az eladásból származó bevétel nem Roman Abramovics vagy más, szankciókkal sújtott személyek javát fogja szolgálni” – közölte Nadine Dorries, a brit kulturális, média- és sportminiszter. A Chelsea eladásából származó pénzt az Ukrajnában zajló háború áldozataira költik.

Abramovics a Chelsea-t 2003-ban 190 millió fontért vette meg, és most az amerikai milliárdos Todd Boehly – és a mögötte álló konzorcium – összesen 4,25 milliárd fontot fizet a londoni futballklubért. Ez 5,2 milliárd euróval egyenlő, forintban 1976 milliárd – írja a Telex.

Roman Abramovics azután kényszerült a klub eladására, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, ami miatt nemzetközi szankciókat vezettek be Moszkva, illetve a Vlagyimir Putyinhoz közeli orosz milliárdosok ellen. 

Ukrajnai háború - Chelsea
London, 2022. február 28. A londoni Stamford Bridge stadion bejárata 2022. február 28-án. A Chelsea tulajdonosa, az orosz Roman Abramovics 2022. február 26-án a klub jótékonysági alapítványának kezébe adta a labdarúgó Bajnokok Ligájában címvédő Chelsea irányítását. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Neil Hall
Fotó: Neil Hall