„Klubrádió
A lényeg

444: Gulyás Gergely elismerte, hogy használták a Pegasust nem bűnözők vagy terroristák ellen

11/11/2021 16:29

| Szerző: Klubrádió

Múlt héten Kósa Lajos váratlanul nyíltan bevallotta, hogy a magyar állam vásárolt Pegasust, most pedig a 444.hu írása szerint Gulyás – a megfigyelési botrány kirobbanása után először – elismerte azt is, hogy konkrétan használták is a kémszoftvert.

A kormányinfón Pegasus-ügyben a Telex kérdésére Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy "Nem sok ügyben tudtam konkrétan utánanézni a sajtóban megfogalmazott vádaknak. Van, ahol sikerült. Ezek egy része teljesen valótlan, és van olyan, ahol van valamilyen valóságalapja. És ahol volt valóságalapja, ott nem arról volt szó, hogy valakit személyében megfigyeltek, hanem valakit a valakivel való kapcsolattartása miatt vontak titkos információgyűjtés alá”.

Ezzel gyakorlatilag – a kormány részéről elsőként – elismerte, hogy a magyar állam valóban használta a Pegasus kémszoftvert olyan magyar állampolgárok ellen, akik nem bűnözők vagy terroristák, pedig a gyártó kifejezetten bűnözők és terroristák elleni harcra fejlesztette ki. A világ több nem demokratikus országaiban újságírók, aktivisták és ellenzékiek ellen is használják.

Gulyás konkrét nevet nem említett, de a kormányinfón annyit elmondott még, hogy nem azt figyelik, hogy valaki milyen munkakörben dolgozik, hanem azt, hogy az általa folytatott tevékenységhez vagy a kapcsolati köréhez kötődően felmerül-e nemzetbiztonsági kockázat. Példaként azt említette, hogy ha egy újságíró kapcsolatban van egy orosz ügynökkel, aki nemzetbiztonságilag kockázatos tevékenységet folytat, akkor őt lehallgathatják – írja a 444.hu.