„Köszönjük
A lényeg

444: Az újraszámlálás második napja után 200-250 szavazattal vezet Karácsony

10/07/2024 20:58

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik tagja a 444.hu-nak azt mondta, hogy tizenhat kerület adatainak összesítése után Karácsony 200-250 szavazattal vezet Vitézy Dáviddal szemben.

Szerdán a legnagyobb változást a XIII. kerület 15-ös számú szavazóköre hozta. Arról is korábban a 444 számolt be, hogy ebben a szavazókörben 67 olyan Karácsony-szavazatot találtak, amit korábban tévesen Vitézyhez számoltak. Az újraszámlálás után Karácsony Gergely így 134 szavazat előnyt szerzett a XIII. kerületben.

A lap szerint

  • Csepelen fordított volt a helyzet, ott Vitézy körülbelül 20 szavazat előnyt szerzett Karácsonnyal szemben, miután több rá leadott szavazatot tévesen a főpolgármesterhez számoltak.
  • Zuglóban 30 olyan Karácsony-szavazatot találtak, amit korábban nem számoltak meg. Itt június 9-én azt jegyezték fel a szavazatszámlálók, hogy 31 szavazat hiányzik az egyik urnából, de most arra jutottak, hogy valójában csak 1 ilyen volt.
  • A többi kerületben is voltak apró változások, ám azok nagyjából kiegyenlítették egymást. Információik szerint Karácsony Újbudán, a legnépesebb budapesti kerületben, valamint a II. és a XVIII. kerületben is kismértékű előnyt szerzett Vitézyhez képest, míg Vitézy a III. kerületben tett szert minimális előnyre.

Az újraszámlálás csütörtökön a 7 hátralévő kerülettel zárul. Ezek főleg közepes népességszámú kerületek, így a keddi napnál több, de a szerdainál kevesebb szavazatot számolnak újra.

Hivatalos végeredmény péntekre várható. Az NVB aznap vizsgálja meg egyesével azokat a szavazatokat, amiket június 9-én érvényesnek számoltak, de az újraszámlálás során érvénytelennek vagy vitathatónak találtak.