„Köszönjük
A lényeg

444: A XIII. kerületben száz feletti szavazattal növelte előnyét Karácsony

10/07/2024 15:00

| Szerző: Klubrádió

A főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során a 444.hu helyszíni információi szerint a XIII. kerületben száz feletti vokssal növelte előnyét Karácsony Gergely főpolgármester.

A kerületben reggel kilenckor kezdték el az újraszámlálást. A június 9-i adatok szerint itt összesen 55 299 érvényes szavazatot adtak le, egyúttal itt született a legnagyobb arányú Karácsony-győzelem: a főpolgármester 30 920 szavazatot, 55,91 százalékot kapott Vitézy Dávid 40,34 százalékot érő 22 306 szavazatával szemben. A Mi Hazánk-os Grundtner Andrásra 2073-an szavaztak.

A 444.hu információi szerint a XIII. kerületben egyetlen szavazókörben volt kiugró eltérés, ott több mint hatvan szavazatot találtak, amik tévesen Vitézy szavazatai közé voltak betéve. Ennél jóval kisebb eltérések másutt is akadtak ilyen vagy olyan irányban, így jött ki az összesen száz-száztíz közötti előnynövelés.

Mint ismert, a Nemzeti Választási Bizottság hétfőn döntött arról, hogy keddtől csütörtökig kerületenként számolják újra a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatokat. Az újraszámlálást nemzetközi megfigyelők előtt, az ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonyolítják le, a június 11-i újraszámlálásához (akkor csak az érvénytelen szavazatokat vették elő) hasonlóan az esemény most is sajtónyilvános.

Az újraszámlálással a főpolgármester-választás kimenetele megint kérdéses lett, mivel Karácsony az első adatok szerint 324, majd az érvénytelenek átvizsgálása után csak 41 szavazattal győzte le az LMP, és a kampányhajrában már a Fidesz által támogatott Vitézy Dávidot.

Karácsony kijelentette, csak azt az újraszámlálást fogadja el tisztességesnek, amelynél a sajtó nyilvánossága előtt bontják fel az urnákat és végzik el az újraszámlálást. Vitézy is hasonló garanciákat kért, de szerinte ilyen szoros eredmény bármelyik fejlett demokráciában újraszámlálást hozott volna.

A júniusi 9-i főpolgármester-választás utáni pénteken huszonötezer szavazatot kellett a sajtó előtt átnézniük az NVB-tagoknak az Alkotmány utcai székházban, most ennek a harminckilencszeresét.

Szombatig újból eredményt hirdetnek.

(Kiemelt kép: Pixabay.com)