„Klubrádió
A lényeg

40 milliót kaptak a Békemenet szervezői a Szerencsejáték Zrt. leányvállalatától

28/10/2021 14:05

| Szerző: Klubrádió

A Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. (SZNP) honlapján közzétett szerződéslista szerint júliusban 40 millió forintot adtak a Békemenet szervezőinek – írja az Átlátszó. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) korábban két részletben kapott 170 milliót az SZNP-től, és idén a szintén állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank is megtámogatta őket 25 millió forinttal – tették hozzá.

Az állami lottóvállalat támogatásokat osztó leánycégének szerződéslistájából látszik az is, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökségnek közel 630 millió forintot fizettek ki a nyár közepén.

A szerződésekből kitakarták, hogy mire kapta a pénzt a CÖF, a szervezet beszámolóit pedig egyáltalán nem adták ki. Emiatt a bírósághoz fordult az Átlátszó, az eljárás még folyamatban van. Csizmadia László, a CÖF-CÖKA elnöke április végén kért pénzt az állami MFB-től, hogy céljaikat „a közjó érdekében még hatékonyabban” tudják megvalósítani.

A cikkben arról is beszámoltak, hogy a CÖKA tulajdonában álló Kövess minket 2022 Kft. finanszírozza a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! feliratú plakátokat, amikkel a Fidesz azonos nevű aláírásgyűjtéséhez csatlakoztak. A plakátokra egyébként adományokat is vártak azzal a felhívással, hogy „aki nem akarja, hogy Gyurcsány Ferenc visszatérjen a hatalomba, támogassa a plakátkampányt”.

Megjegyezték: 2016-ban a szintén állami tulajdonú Magyar Villamos Művek (MVM) tolta meg 508 millió forint közpénzzel a CÖF-CÖKA kormánypárti munkáját, ebből tüntettek például Brüsszelben „Brüsszel” ellen.

A CÖF szervezte az október 23-i Békemenetet, amire szombaton már délben nagyon sok busz érkezett vidékről. Jó pár egyházi iskola saját buszával hoztak embereket, illetve sok kisbuszon a Magyar Falu Program matricája volt látható – tette hozzá a Telex.

(Kiemelt kép: Klubrádió)