„Támogassa
A lényeg

38 párt áll végelszámolás alatt, de így is 145 formációból szemezgethet a magyar választó

19/12/2023 10:59

| Szerző: Klubrádió

A Transparency szerint 3 milliárd forintnyi állami támogatás maradt a kamupártoknál.

Tíz új párttal gazdagodott az idén a hazai közélet, így jelenleg 197 politikai formáció rendelkezik bírósági bejegyzéssel, ezek közül azonban 52 ellen valamiféle eljárás zajlik, azaz elvileg 145-ből lehetne választani egy esedékes voksoláson – írja a Népszava az Országos Bírósági Hivataltól kért adatok alapján. Korábban, kihasználva a Fidesz-KDNP-s kétharmad által 2013 júniusában áterőszakolt új kampányfinanszírozási szabályozást, papíron kétszáznál is több párt működött az országban, és noha közülük 37-et azóta töröltek a bírósági lajstromból, még így is maradtak kamupártok.

A parlament ugyan 2017-ben úgy döntött, hogy azoknak a pártoknak, melyek nem érik el a listás szavazáson az 1 százalékot, vissza kell fizetniük az állami kampánytámogatást, 23 párt állított országos listát, melyek közül 14-nél az ellenőrzések során elhunytak adatait, valamint aláírásait találták. A csalások miatt a választások után 256 feljelentés született, ezek közül 111-ben indult büntetőeljárás, ám mindössze kettő jutott el vádemelésig: a Seres Mária Szövetségesei (SMS) és a Gődény György vezette Közös Nevező ellen emelt vádat az ügyészség.

 
Illusztráció
 

Ugyanakkor

a Transparency szerint 3 milliárd forintnyi állami támogatás maradt a kamupártoknál.

Az 52 párt közül, melyek jó eséllyel hamarosan eltűnnek a palettáról, 8 ellen zajlik felszámolási eljárás – a legpatinásabb az 1990-ben alapított, egykor Torgyán József vezette, a Fidesszel koalícióra lépett, majd ebbe bele is rokkant FkgP –, 38 végelszámolás alatt áll, 4-gyel szemben megszüntetési, kettővel pedig egyszerűsített törlési eljárás van folyamatban.