„Klubrádió
A lényeg

15 tanár kezdett polgári engedetlenségbe a budapesti Jelky András Szakgimnáziumban

19/09/2022 12:34

| Szerző: Klubrádió

Hétfőn az iskola 15 tanára vállalt polgári engedetlenséget, csatlakozva a Tanítanék Mozgalom által meghirdetett tiltakozásához. További kilenc pedagógus támogatja őket a tantestületből.

Az oktatás ügyéért zajló tüntetések szimbólumával, kockás ingekkel díszítették fel a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium folyosóját – írta a 444.

Közleményük szerint valódi béremelést, modern és diákközpontú oktatást, szakmai vitán alapuló oktatási reformot, a tananyag és a nevelési célok korszerűsítését, diákközpontú oktatási rendszert, a tanárok és a diákok túlterheltségének csökkentését és valódi sztrájkjogot követelnek.

"Tiltakozunk az így kikényszerített polgári engedetlenségi akcióban résztvevő pedagógusokat érő aránytalan szankciókkal és fenyegetésekkel szemben" - írják.

Hozzátették, elvárják, hogy Magyarország mindenkori kormánya számára legyen stratégiai fontosságú az oktatás és a köznevelés ügye. Művészeti képzésben résztvevő pedagógusokként kiemelten fontosnak tartják a tanszabadságot, és elutasítják a tanári és intézményi autonómia megsértését.

A Tanítanék Mozgalom által meghirdetett gördülő polgári engedetlenség lényege, hogy a csatlakozó iskolákban rendszeresen, heti egy-egy napon nem veszi fel a munkát a tantestület egy része. Szeptember elején 20-an tiltakoztak így a Jelkyben, majd egy héttel később élőláncot vontak az iskola köré, kiállva a tankerületek által kirúgással fenyegetett tanárokkal szemben.

Mától több iskolában is munkabeszüntetésre készülnek a tanárok. Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium előtt diákok virrasztottak a tanáraikért, a szervezők azt írták: az elmúlt időszakban rá kellett döbbenniük arra, hogy ha ők nem tesznek semmit a változásért, akkor más sem fog.