„Köszönjük,
A lényeg

15 amerikai államban tartanak előválasztást

5/03/2024 08:40

| Szerző: Klubrádió

A szuperkedd néven ismert előválasztási napon a nyugati parttól a keleti partig az ország szinte minden vidékén tartanak szavazást.

Az Egyesült Államok 15 államában és egy szövetségi államként el nem ismert csendes-óceáni területén tartanak kedden előválasztásokat, amelyeken az elnökjelöltek személyéről dönt több millió, pártokhoz regisztrált szavazó – írja az MTI.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Nikki Haley legyőzte Donald Trumpot a washingtoni republikánus előválasztáson. Haley most tudott először győzni a 2024-es republikánus elnökjelöltségért folyó kampányban. Hozzá kell tenni, hogy Trumpnak ezzel együtt is nagy előnye van pártbeli kihívójához képest.

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság egyhangú döntéssel hatályon kívül helyezte a coloradói legfelsőbb bíróság döntését, amely szerint a volt elnök nem indulhatott volna a választásokon, mivel 2021. január 6-án a Capitolium ostromakor felkelési kísérletet hajtott végre.

A szuperkedd (Super Tuesday) néven ismert előválasztási napon a nyugati parttól a keleti partig az ország szinte minden vidékén tartanak szavazást. 

Az elmúlt öt napban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások alapján a republikánus előválasztási versenyben országos szinten Donald Trump előnye behozhatatlannak látszik. Szombaton a New York Times napilap megrendelésére készült felmérés azt mutatta, hogy a volt elnököt a republikánus szavazók 76, míg Nikki Haley korábbi dél-karolinai kormányzót 21 százalék támogatja. Egy nappal korábban a Forbes is kiadta legfrissebb kutatásának eredményét, ami szerint Donald Trump mögött 79, míg Nikki Haley mögött 12 százaléknyian állnak.