„Klubrádió
A lényeg

100 napja tart a háború

3/06/2022 08:04

| Szerző: Klubrádió

Az ENSZ szerint több mint négyezer civil áldozata van idáig az ukrajnai háborúnak – írja a 24.hu háborús összefoglalójában.

– Az ENSZ adatai szerint 9151 civil áldozata van idáig az ukrajnai háborúnak: 4169 ember meghalt, 4982-en pedig megsebesültek – közölte Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, hozzátéve, hogy a valódi számok feltehetően jóval magasabbak, mivel az oroszok által megszállt területeken, illetőleg az ország azon részein, ahol jelenleg is heves harcok dúlnak nincs megbízható adat. "A regisztrált civil áldozatok többségét a nagy hatótávolságú robbanófegyverek okozták, beleértve a nehéztüzérség és a többszörös rakétakilövő rendszerek találatait, valamint a légicsapásokat” – közölte az ENSZ Emberi Jogi Főbizottsága.

– Magyarország területére csütörtökön az ukrán-magyar határszakaszon 5453 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4028 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – írta közleményében a rendőrség.

– A CNN cikke szerint az ukrán erők azt állítják, hogy jelentős előrelépést értek el az orosz állások elleni offenzíva során a megszállt déli Herszon régióban. A Herson régióban a fegyveres erők 8 kilométernyi megszállt területet szabadítottak fel – tette közzé csütörtök késő este a táviratban az AZOV Dnyipro Területvédelmi egység.

– Volodimir Zelenkszij ukrán elnök kijelentette, hogy az ukrán erők ellenállnak az oroszok támadásának a Donbász keleti régiójában található Szeverodonyeck városa körül. "Némi sikert értünk el a szeverodonyecki csatákban . De még korai volna bármit mondani. Jelenleg ez a csata a legnehezebb – mondta az elnök videoüzenetében. 

Az ukrán elnök beszélt azokról az új rakétákról és lőszerekről is, amelyeket az Egyesült Államok küld majd Ukrajnának: "Az Egyesült Államok megerősítette, hogy modern HIMARS tűzrakétarendszereket küldenek országunkba. Ezek a fegyverek valóban segítenek megmenteni népünk életét és megvédeni földünket. Hálás vagyok Biden elnöknek, minden amerikai barátunknak és az embereknek az Egyesült Államok támogatásáért".

Ukrajnai háborúKijev, 2022. június 2. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül szólal fel a luxemburgi parlament ülésén Kijevben 2022. június 2-án. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat