„Klubrádió

Milyen rádióhallgatási szokáshoz milyen eszköz passzol leginkább? – Klubrádió online - 5. rész

17/11/2020 10:56

| Szerző: Klubrádió

Most azt vesszük végig, hogy milyen helyzetekben melyik a legpraktikusabb megoldás a Klubrádió online hallgatásához.

Lakásban

Ha sokat mozgunk, akkor leginkább a mobiltelefon a megfelelő eszköz: kicsi, hordozható, és általában nálunk van.

Amennyiben jellemzően egy helyen szól a rádió a lakásában, akkor az internet rádió a legjobb eszköz, csak be kell kapcsolni, mint egy hagyományos rádiókészüléket, és szól. A klasszikus értelemben vett háttérrádiózáshoz amúgy is ez a legalkalmasabb eszköz - konyhába, nappaliba a legpraktikusabb, fürdőszobába talán megfelelőbb az okostelefon, csak vigyázzunk, le ne ejtsük, és a túl sok pára sem tesz jót a készülékeknek. 

internet rádió
 

A nappaliban a TV-készülék is jó megoldás lehet, de otthoni környezetben leginkább számítógépen hallgatnak az emberek online módon rádiót. A laptop "félúton van" az okostelefon és az asztali számítógép között, nagyobb mint egy telefon, de még könnyen mozgatható. Ha ilyen készüléket használunk, és esetleg külső hangszórókat kapcsolunk hozzá, akkor jó figyelni, hogy a kábel ne akadjon be, ne rántsuk le vele a készüléket vagy a hangszórót. Ha sokat mozgatja a számítógépét, akkor ajánlatos a külső hangszóró vezeték nélküli (pl. Bluetooth) csatlakoztatása. De nem is feltétlenül kell külön hangszóró, ha elég hangosan hallgatja a gépén a Klubrádiót. Illetve a fülhallgató is megoldás lehet – itt is lehet vezetékes és vezeték nélküli megoldást választani. Ha sokat mozog a lakásban, akkor a tablet is tökéletes megoldás lehet.

Útközben

Közlekedés közben az okostelefon a megoldás, fülhallgatóval. Tömegközlekedve is hallgathatja kedvenc adásait, nem marad le róla. Ilyenkor az adatkeret terhére hallgat minket – bár például sok vonaton már biztosít ingyenes wifit a MÁV.

Ha Ön éppen repülőn ül, akkor nem fog tudni minket hallgatni.

Gyalog is hallgathat minket, de ilyenkor ügyeljen arra, hogy biztonságosan közlekedjen. Kerékpáron és motoron természetesen nem hallgasson rádiót, mert balesetveszélyes.

Autóban

Ha elvennék a Klubrádiótól a hagyományos rádiófrekvenciát,  az leginkább azoknak okozna nehézséget, akik a fővárosban és környékén autóban hallgatják a Klubrádiót. De így sem kell feltétlenül lemondaniuk erről a lehetőségről, mert autóban is fogható online az adás. Több módja is van ennek:

- Az okostelefonján szól a rádió, ezt hangosítsa ki valamilyen módon. A telefont tegye egy autós telefontartóra, és szólhat úgy is – bár ez nem biztos, hogy elég hangos lesz. Léteznek autós kihangosítók is.

- Ha nem elég hangos a készülék, vagy jobb minőségre vágyik, akkor az autójában található rádióval – és annak hangszórójával is összekapcsolhatja a készüléket:

- Amennyiben az Ön autójában még van kazettás lejátszó, akkor egy kb. 2000 Ft-os autós kazetta adapter a legegyszerűbb megoldás. Ez egy kazetta formájú eszköz, amelyikből egy jack dugós kábel jön ki, ezt kell a telefonjába dugnia, és máris kihangosította a készüléket – akár telefonálni is tud így. Drágább megoldás ennek a Bluetooth változata, ahol nincs zsinór, hanem Bluetooth hálózaton keresztül tudja telefonját az autórádióhoz csatlakoztatni.

kazettás adapter
 

- A nem kazettás autós rádiókat is lehet Bluetooth-on keresztül összekapcsolni a telefonnal – illetve már korábban említettük az FM modulátoros megoldást. A transzmitterek azonban nemcsak rádióhullámokkal, hanem Bluetooth-on is képesek lehetnek adatátvitelre, és ilyenkor még autórádió sem feltétlenül szükséges. Ezek is pár ezer forintért kapható kütyük.

- A legmodernebb autókban már olyan műszerfal van, amely képes egészen modern megoldásokra is, mint a Google Androiod Auto vagy az Apple CarPlay használatára, melyek az okostelefonok és a járművek közötti kapcsolatot még inkább integrálni tudják, és nemcsak hangban – de természetesen csak az utóbbi lehetőség kihasználásával is hallgatható az autóban online módon rádió.

Ha autóban hallgatná a Klubrádiót, mindig úgy tegye, hogy ügyeljen a biztonságos közlekedésre!

Ha azonban telefonál, akkor megszakad az online rádióadás vétele hívás közben, ezért ha a beszélgetés után is rádiózni szeretne, újra kell indítania az alkalmazást, vagy a böngészőben kell frissítenie egyet. Az adás nem onnan folytatódik tovább, ahol abbahagyta – de a hagyományos rádió esetében is így van ez. (Sebaj, ha valamiről lemaradt, a honlapunkon keresse az Archívumot!)