„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Így hallgathat autóban internetes rádiót

23/09/2020 14:54

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A legegyszerűbb, ha okostelefonon keresi meg kedvenc rádióját, majd a telefont az autója fejegységéhez, hifi rendszeréhez kapcsolja. Megoldás még egy öreg Trabanthoz is van.

2020. szeptember 23. Élőben a városból - részlet 20.09.23. Rácz Tamás
19:39
00:00

Majdnem olyan kényelmesen lehet autóban internetes rádiót hallgatni, mint bárhol máshol. Mondjuk ha az utóbbi komforját 10-esnek vesszük az autós megoldásé 9-es. Az az 1 pont azért hiányzik, mert legalább egyszer meg kell keresnünk az okostelefonon a kedvenc internetes rádiónkat, vagy telepítenünk kell egy applikációt, ha több rádióra is kíváncsiak vagyunk -akár a világ össze adójára-, és össze kell kapcsolnunk a mobiltelefont az autó hangrendszerével. Amennyiben ezek a műveletek sikerülnek, ugyanolyan minden, mint ha analóg adást hallgatnánk az autórádiónkon. A modernebb autóknál már az is megoldható, hogy a telefon képernyője átmásolódik a kocsi kijelzőjére, és mint egy érintőképernyőn, úgy kezelhetünk mindent.

A részleteket Rácz Tamás, a player.hu és rakéta.hu autós újságírója ismertette az Élőben a városból című műsorunkban. Elmondta, hogy a mobilnet adatforgalmát nem terheli meg különösebben a rádiózás, persze ez attól is függ, hogy milyen minőségben szeretnénk fogni az adást. Egy átlagos előfizetéshez kínált adatmennyiség 100, vagy több óra rádióhallgatáshoz is elég. Vannak persze korlátlan adatforgalmat biztosító előfizetések is. Amennyiben nem az okostelefont szeretnénk használni erre a célra, léteznek kifejezetten autós eszközök, amelyek helyettesítik azt. Sőt a legújabb autókhoz ez sem kell, egyenesen az autó fejegységébe lehet helyezni a SIM-kártyát, és kész. Miután a technika az autók számítógépes vezérlése felé halad, és ott időnként szoftverfrissítésre van szükség, a tulajdonosnak már nem nagyon kell foglalkoznia az internet elérésével.

A műsorban azok is kaptak tanácsot, akiknek régi kocsijuk van, hagyományos autórádióval. Nekik sem kell aggódniuk, a legtöbb ilyen régi készülék egyszerűen kicserélhető egy modernebbre, akár már 6 ezer forinttól, de 20-30 ezerért már márkás készüléket is kapni. Tehát az internetes rádiózás az autóban egyáltalán nem ördöngösség, sőt meg is fizethető a lehetőség megteremtése, az új kocsikban pedig benne van.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Élőben a városból
2020.09.23. 13:00
Műsorvezető: Fábián László