„Klubrádió

Hogyan hallgathatja online a Klubrádiót? – Klubrádió online - 2. rész

8/11/2020 18:36

| Szerző: Klubrádió

Sokan hallgatják a Klubrádiót az interneten keresztül - Budapest és környéként túl nem is van nagyon más lehetőség erre. Cikksorozatunk újabb részében arról szólunk, mire van szüksége valakinek, hogy a Klubrádiót interneten keresztül hallgathassa.

ÉLŐBEN MOST gomb - számítógépen
 
ÉLŐBEN MOST gomb - számítógépen

A rádió jelenleg is hallgatható az interneten, mi leginkább azt javasoljuk, hogy a https://klubradio.hu oldalon az ÉLŐBEN MOST gombot nyomják meg. Ilyenkor megnyílik egy új ablak, amin az adás streamje hallgatható.

ÉLŐBEN MOST gomb - okostelefonon
 
ÉLŐBEN MOST gomb - okostelefonon
 

 

A streaming, vagy streamelés egy olyan folyamat, amely során egy multimédiás állományt anélkül lehet lejátszani az interneten keresztül, hogy előtte letöltenénk azt. Ma már szinte minden vezetékes internetkapcsolat megfelelő sávszélességgel rendelkezik ahhoz, hogy lehetővé tegye az online hangstreamek zavartalan használatát. A mobilszolgáltatók által üzemeltetett hálózatok is lehetőséget biztosítanak az online streamek használatára a megfelelő okostelefonokkal.

Ha tehát valaki hallgatni szeretné a Klubrádiót, szüksége van:

- internet-kapcsolatra, ami lehet otthoni vezetékes vagy mobilinternet;
- egy készülékre, amin megnyitható a stream (erről később majd részletesebben is szólunk);
- valamilyen hangszóróra, ami lehet fülhallgató, hangszóró vagy a készülékbe beépített hangszóró;
- és természetesen valamilyen áramforrásra, amiről ez a készülék üzemel.

A megfelelő internetkapcsolat azt jelenti, hogy legyen elég „erős”, azaz elegendő adat mehessen át a sávszélességen. Ez a gyakorlatban a kapcsolat sebességét jelenti. Ha kicsi a sávszélesség, akkor lassan nyílik meg egy weboldal. Ha sok adatforgalom fut párhuzamosan, az is ezt a helyzetet eredményezheti. Maga a rádióhallgatás egyébként nem igényel nagy sávszélességet, mert a tömörített hang nem olyan nagy méretű.

Ha pedig már a tömörítésről beszélünk, akkor érdemes a hangminőséget is szóba hozni. A hangminőség és az adatmennyiség összefügg egymással, minél jobb minőséget szeretnénk, annál több adatra lesz szüksége az online streamnek, azaz annál több adatkeretre és sávszélességre van szükség. A tömörítés okozta hangminőség-vesztés különösen akkor érezhető, ha online hallgatunk zenét, de egy alapvetően beszélgetős rádió esetében a legtöbb ember a hétköznapokban nem veszi észre a különbséget a hagyományos és az online rádió hangminősége között. Előbbit ráadásul az időjárás is befolyásolja, ha például vihar van, rosszabb a rádióadás minősége.

Az online rádiók ezért sokszor azt a megoldást választják, hogy a hallgatóira bízzák a döntést: jobb hangminőséget vagy kisebb adatforgalmat szeretnének, és többféle stream közül választhat a hallgató. A Klubrádió alapvetően nem zenei adó, így jelenleg 96 kbps és 32 kbps (kilobit per secundum, avagy kilobit/másodperc) minőségű monó streameket állítunk elő.

Itt érhetők el a jobb minőségű (96 kbps) streamjeink:

http://hu-stream02.klubradio.hu:8080/bpstream

http://hu-stream02.klubradio.hu:8080/source

Itt érhető el a gyengébb minőségű (32 kbps) streamünk:

http://stream.klubradio.hu:8080/32kbit

A kilobit per secundum a sávszélesség illetve az adatátviteli sebesség mértékegysége. A 320 kbps – már közel hifi minőségű zenékhez való, a zenei adók 320, 256, 128 és 64 kbps szélességgel sugároznak.

A Klubrádió hallgatásához nincs szükség hatalmas adatkeretre, különösen akkor, ha valaki a 32 kbps-es (gyengébb minőségű) streamen keresztül hallgatja. Honlapunkon az alapbeállítás a 96 kbps sávszélesség, de ha valaki például a népszerű MyOnlineRadio alkalmazáson keresztül hallgat minket, választhatja a 32 kbps-t is opcióként. Mi a 96 kbps-t javasoljuk, ezért is ez az alapbeállítás a legtöbb készüléken, de ha valaki nagyon szeretne spórolni az adatkeretével (pl. kicsi a mobilinternet-csomagja), akkor választhatja a 32 kbps-es streamet is.

A streamek tulajdonságai alapján könnyen kiszámolható az is, mekkora adatkeretre van szükség a rádió hallgatásához.

Ha 1 másodperc 96 kilobitet „fogyaszt”, akkor
- 1 perc online Klubrádió-hallgatás = 60 X 96 kilobit, azaz 720 kilobyte (ez mondjuk megfelel egy kisebb méretű digitális fotónak)
- 1 óra Klubrádió-élvezet az 60 X 60 X 96 kilobit = 42,1875 megabyte (Mb). Ez megfelel kb. egy óra Facebook használatnak (videó nélkül), vagy másfél óra Skype beszélgetésnek (videó nélkül), vagy kb. három óra Viber-használatnak, vagy kb. 7 percnyi YouTube videónézésnek.
- Egy komplett délutáni Megbeszéljük végighallgatása (hírekkel együtt) ennek a duplája.

Ebből kiszámolható az is, hogy havonta 99 óra Klubrádió hallgatás kb. 4 gigabájt forgalmat jelent; ha pedig valaki éjjel-nappal hallgatja a Klubrádiót szünet nélkül, az egy hónapban 30375 megabyte, azaz majdnem 30 gigabyte forgalmat generál. (Értelemszerűen 32 kbps-es streamen ez a harmada.)

Aki vezetékes interneten keresztül hallgatja a rádiót, annak nem kell számolgatnia, mennyi adatot használ el, mert az otthoni internetcsomagok korlátlanok. Mobilinternet esetén érdemes kalkulálni, de ha Ön wifin keresztül is tudja használni a telefont, akkor az az adatmennyiség levonandó. Ha pedig elfogyna a mobilinternet kerete, a szolgáltatóknál van arra mód, hogy egyszeri kisebb kiegészítő csomaggal bővítse azt.