„Klubrádió

Az online rádiózás és a Klubrádió – Klubrádió online - 1. rész

2/11/2020 13:32

| Szerző: Klubrádió

Egyre többen hallgatnak rádiót interneten, ami tulajdonképpen mindenkinek jó, a közönségnek és a rádióknak is, a kettő pedig összefügg. Ez látszik a jövő útjának, amelyen a Klubrádió már megtette az első komoly lépéseket, és most, hogy a Médiahatóság elvenné kritikus és független csatornánk frekvenciáját, még fontosabb, hogy erősítsük netes jelenlétünket. Ehhez cikksorozatot indítunk, amelyben bemutatjuk, elmagyarázzuk, hogyan követheti adásunkat és plusz tartalmainkat online. Hallgasson Klubrádiót szabadon, interneten!

A rádiózás jövője nem a hagyományos rádiófrekvenciás sugárzásé, hanem az online rádiózásé. Hogy pontosan hogyan alakul a médium jövője, azt ma még senki nem látja pontosan, mindenesetre a legtöbb rádió már ma is sugározza adásait online. Hosszú évek óta a Klubrádió is hallgatható az interneten keresztül, de 2019 eleje óta nemcsak az élő adást hallgathatják a világhálón, hanem megújult formában is elérhetők tartalmaink digitálisan a honlapunkon keresztül.

A netes rádiózás a közönségnek azért lehet jó választás, mert így kedvenc adóját szinte bárhol az országban, sőt az egész világon jó hangminőségben elérheti, és nem csak a hangzó műsorfolyamot, hanem a csatorna számos plusz szolgáltatását is. A rádióknak nagyjából hasonló okokból előnyös, ha mind többen hallgatják őket online – nem csak a hatóság által megszabott vételkörzetükben juthatnak el a hallgatókhoz, és nem csak az éppen sugárzott tartalmaikkal.

2020. szeptemberében a Médiatanács úgy döntött, automatikusan nem hosszabbítja meg a Klubrádió FM frekvenciahasználatát, arra külön kell pályáznunk – bár mi vitatjuk a döntés jogosságát, és harcolunk a hullámhosszért. Hiába véljük azonban úgy, hogy igazunk van, elképzelhető, hogy 2021. február 14. után az éterben már nem lesz fogható a Klubrádió adása. Hagyományos rádiókészülékkel már most is csak a 92,9-es frekvencián lehet hallgatni műsorainkat, miután a Klubrádió korábbi frekvenciáját elvették. A 92,9-es frekvencián Budapesten és környékén – kivételes esetben (jó antennával, jó időben, magasban) akár távolabb is befogható a rádiók állomáskereső gombjával rádiónk.

A Klubrádió sugárzási lefedettsége 2010 táján
 
A Klubrádió sugárzási lefedettsége 2010 táján
 

Vidéki és külföldi hallgatóink már most is csak interneten keresztül tudják hallgatni műsorainkat. Technikailag ez jelenleg azt jelenti, hogy a rádió adását „kilőjük” az adótoronyba, és abból a hangból születik az online stream is, ami az interneten keresztül hallgatható. Ez minimális időbeli eltolódást is eredményez, kis fáziskéséssel hallható az online adás a rádióadáshoz képest. 2021 februárjától lehet, mindenkinek csak ez a lehetősége lesz, amennyiben nem kapjuk meg a frekvenciaengedélyt. Mi felkészültünk erre a lehetőségre, de természetesen szeretnénk megtartani jelenlegi frekvenciánkat is.

Ha csak az interneten sugározhatjuk adásunkat, arra nem vonatkozik a működésünket most is meghatározó médiatörvény, és a jelen állapot szerint az a műsor nem is tiltható be. Egyelőre nincs szükség külön engedélyre ahhoz, hogy online sugározhassunk, ezt bárki megteheti.

Harcolunk tehát a Médiatanács jogtalan döntése miatt veszélybe került 92,9 MHz-es frekvenciánkért, de a küzdelem végkifejletétől függetlenül is fontosnak tartjuk, hogy mind több hallgatónkkal találkozzunk más módon is, így online adásunk, YouTube- és közösségi oldalainkon keresztül. Ehhez most cikksorozatot indítunk, amelyben bemutatjuk, elmagyarázzuk, hogyan hallgathatnak, olvashatnak, nézhetnek minket online. Összeszedjük mindazon tudnivalókat, amelyekkel segíthetjük ebben hallgatóinkat, tulajdonképpen egy kis felkészítőt tartunk azoknak, akik a  Klubrádiót a jövőben is bizton hallani szeretnék.

Hallgassanak minket szabadon, interneten!

Hadd szóljon!

The History Of Radio

From Visually.