„Klubrádió

Milyen eszközökön hallgatható online a Klubrádió? – Klubrádió online - 4. rész

12/11/2020 18:42

| Szerző: Klubrádió

Folytatjuk cikksorozatunkat, melyben azt mutatjuk be, hogyan hallgathatják az interneten keresztül a Klubrádiót. Ezúttal az egyes lehetséges eszközöket mutatjuk be, amikkel ki lehet váltani az FM rádiót.

Számítógép

 

ÉLŐBEN MOST gomb - számítógépen
 
ÉLŐBEN MOST gomb - számítógépen
 

Ha a https://klubradio.hu weboldalon keresztül szeretné hallgatni az oldalt (mi ezt preferáljuk) – ahol nemcsak a rádió hallgatható, de elérhető az Archívumunk a korábbi műsorokkal, és cikkeink is –, akkor nyissa meg az internetes böngészőjén keresztül a weboldalt, és kattintson az ÉLŐBEN MOST gombra.

Ha csak az élő adást szeretné hallgatni, akkor beállíthatja a médialejátszó programjában is a Klubrádió streamjét, és akkor a böngészőt sem kell megnyitni. Ehhez az internetkapcsolat mellett csupán egy olyan médialejátszó program kell, ami alkalmas streamek kezelésére (pl. Windows-os gépeken a Media Player; de tökéletesen alkalmas erre az ismertebbek közül a VLC program vagy iTunes is).

VLC stream
 
VLC stream beállítása
 
VLC stream: Szól a Klubrádió
 
VLC stream: Szól a Klubrádió
 

Itt érhetők el a jobb minőségű (96 kbps) streamjeink:
http://hu-stream02.klubradio.hu:8080/bpstream
http://hu-stream02.klubradio.hu:8080/source

Itt érhető el a gyengébb minőségű (32 kbps) streamünk:
http://hu-stream02.klubradio.hu:8080/32kbit

Vannak olyan weboldalak is, ahol mindenféle online rádiót hallgathatnak, íme a legismertebbek:
https://myonlineradio.hu/
https://onlinestream.live/
https://onlineradiobox.com/hu/
https://online-radio.hu/
https://netradio.online/

Mindegyiken megtalálják a Klubrádiót is, ki kell választani a kínálatból (vagy rákeresni), rá kell klikkelni, és máris hallgatható az adás, mondjuk egy jó Reggeli gyors. A http://radio.garden/ egy különleges oldal, ott akár a világ bármely pontjáról válogathat online rádiók közül, csak meg kell keresni a földgömbön, melyik város adóiba fülelne bele. Mert sok jó rádió szól szerte a világon – de a Klubrádió akkor is különleges.

 

Okostelefon (smartphone), táblagép (tablet)

 

Azok a mobileszközök, amelyekkel kapcsolódni tudunk valamilyen hálózatra – jellemzően wifin keresztül –, többnyire alkalmasak arra is, hogy online hallgassunk rajta rádiót. Ha pedig van wifi otthon (vagy ahol klubrádiózni szeretnénk), akkor még arra sincs szükség, hogy SIM-kártyát tegyünk a készülékbe. Akár egy régi, használt készülék is alkalmas erre, ezeket már olcsón be lehet szerezni. Az sem baj, ha telefonálásra már nem alkalmas; ami fontos, hogy tudjon kapcsolódni az internethez, és jöjjön ki hang belőle.

ÉLŐBEN MOST gomb - okostelefonon
 
ÉLŐBEN MOST gomb - okostelefonon
 

Ha van ilyen készüléke, akkor az okostelefonon / tableten nyisson meg egy böngészőt, keresse meg a Klubrádió honlapját és hallgassa az élő adást!

Ha valamiért ez nem működik, mert nagyon régi az operációs rendszere, és ezért a honlap nem jelenik meg, a Klubrádió streamjét még mindig meg tudja nyitni a böngészőben – ezt a linket kell bemásolni:
http://hu-stream02.klubradio.hu:8080/bpstream vagy
http://hu-stream02.klubradio.hu:8080/source

vagy ha spórolna az adatkeretével, és gyengébb minőségben hallgatna minket, akkor:
http://hu-stream02.klubradio.hu:8080/32kbit

Amire érdemes figyelni: Ha Önnek van mobilinternete (és az nem korlátlan), otthon – vagy ahol vezetéknélküli hálózaton keresztül internetezik –, figyeljen arra, hogy az adatkeretét feleslegesen ne használja, és wifin keresztül kapcsolódjon az internethez, különben az elhasznált adatmennyiséggel csökken az adatkerete. (Ez persze nemcsak a rádióhallgatásra igaz, hanem mindenféle online tevékenységre.)

Okostelefonokra és tabletekre fejlesztenek alkalmazásokat is, számos kimondottan internetes rádiók hallgatására készült alkalmazás (applikáció) létezik. Ezeket külön le kell tölteni a készülékre, és a későbbiekben elég megnyomni az alkalmazás ikonját, nem kell a böngészőbe gépelni a webcímet. Mindig érdemes megnézni, hogy az adott alkalmazás kompatibilis-e a telefonunkon található operációs rendszerrel, és olyan applikációt válasszon, amelyik működik is a készüléken. Mivel sokféle alkalmazás van, van miből válogatni, bizonyára talál olyat, amelyik megfelelő.

A legismertebbek Android operációs rendszerű telefonokra/táblagépekre:
HU Radio – Magyar online rádiók
My Online Rádió – Magyar Online Rádiók 1 helyen
Radio Hungary: Free Radio, FM Radio
Hungarian Radio Stations
Radio Hungary – Free Radio FM Radio
Online rádió – Magyar rádió Élő adás

A legismertebbek iOS operációs rendszerű telefonokra (iPhone) /táblagépekre (iPad) / iPodra:
My Online Rádió – Magyar Online rádiók egy helyen
TuneIn Radio: News & Podcasts
iHeart: Radio, Music, Podcasts
myTuner Radio – Live Stations
RadioApp – A Simple Radio
Simple Radio – Live AM FM App

 

Internet rádió

internet rádió
 
internet rádió
 

Az internet rádió kifejezés nemcsak interneten keresztüli rádiósugárzást jelent, hanem használják olyan készülékre is, amelyik hasonlít a rádiókészülékhez, csak éppen nem rádiós frekvencián, hanem interneten sugárzott adások vételére is képes. (A legtöbb alkalmas FM adások vételére is.)

Előnye, hogy roppant egyszerű a használata, egyszer kell beállítani, és ha Ön kimondottan Klubrádiót szeretne hallgatni, akkor csak a ki/be kapcsoló gombot, esetleg a hangerőt kell rajta nyomkodni.

Az internetrádió ideális háttérrádiózásra, ha Önnél otthon szinte állandóan szól a rádió, valószínűleg ez a legkényelmesebb megoldás. A működéshez áramforrásra és internetkapcsolatra van szükség – utóbbi lehet akár vezetékes is, ha nincs wifi kapcsolat a lakásban, ilyenkor a kábelt be kell dugni a készülékbe. Persze nem mindegyik készüléken van ilyen kimenet, érdemes vásárlás előtt tájékozódni – bár a wifi ma már szinte mindenütt jelen van, ahol van internet.

Az internetes rádiókészülékek előnye, hogy tapasztalataink alapján kimondottan jó hangminőséget produkál. A legtöbb készüléken van jack dugós hangkimenet csatlakozó is, így ráköthető akár plusz hangszóró is.

Megbízható internetes rádiókat már 20.000 Ft körül lehet kapni (határ a csillagos ég), mi háromfélét is teszteltünk, és mindegyiket könnyű volt beállítani. Az elején össze kell hangolni az otthoni internethálózattal, ez a legnehezebb lépés, bár ez is könnyen megy. Ehhez tudni kell a hálózat nevét (ezt automatikusan felismeri) és az ahhoz tartozó jelszót (ha van, de érdemes jelszóval védeni hálózatunkat, hogy illetéktelenek ne tudják azt használni). Ezután pedig meg kell keresni a Klubrádiót a csatornák közt, és már szól is az adás.

Ha gondot okoz a beállítás, kérjen meg egy olyan ismerőst, aki járatosabb technológiai kérdésekben.

Az internet rádiók egy egyszerűbb és olcsóbb fajtája a wifi rádió, ami csak wifin keresztül tud csatlakozni és nincsen saját hangszórója. Transzmitterrel ez is összeköthető a már meglévő hagyományos rádiónkkal, amit csak azért nem kell kidobni, mert nem szól rajta a 92,9-en az Ön kedvenc adója.

 

Televízió

Klubrádió a tv-ben
 
Klubrádió a tv-ben
 

Jelenleg a nagy hazai kábelszolgáltatók csomagjaiban nem szerepelnek a rádiók, a Diginél is csupán a három állami közszolgálati adó érhető el. Ennek ellenére okostévén (smart tv) is hallgatható a Klubrádió: ugyanis internetes kapcsolatra képes, van hangszórója és van rajta böngésző, amin keresztül elérhető a Klubrádió streamje, ha beírjuk a fenti linkek valamelyikét.

Ha tehát a televízió is rá van kötve az internetre, akkor a tévén is rádiózhatunk.

Arra is van mód, hogy otthoni számítógépünket, telefonunkat, tabletünket szinkronizáljuk a tévékészülékkel, és olyankor a tévé hangszóróján keresztül hallgassunk rádiót.

Hagyományos készülékeken sajnos nem lehet rádiót hallgatni.

Azoknak, akiknek televíziós beltéri egysége telekomos set top box, igénybe vehetik az IPTV szolgáltatást, amin belül webrádiós alkalmazás is van, aminek segítségével hallgatható a Klubrádió.

 

Egyéb eszközök

 

Gyakorlatilag minden olyan eszköz, ami internetre van kötve, van hangkimenete és valamilyen kijelzője és billentyűzete, alkalmas arra, hogy online rádiót hallgassunk rajta. Így akár Playstation vagy Xbox játékkonzolok segítségével is fogható online a Klubrádió. (Ilyennel azonban a gyakorlatban még nem találkoztunk.)

Folytatjuk.