„Klubrádió

Huszonegyedik alkalommal, a hatmillió forint összdíjazású L'Oréal – UNESCO A Nőkért és a Tudományért 2023. évi magyarországi díjait. A díj alapítói azt szeretnék elérni, hogy minél több tehetséges, sikeres nő legyen ismert és elismert a pályáján. Dr. Valkó Orsolya, az Ökológiai Kutatóközpont Lendület Vegetáció és Magbank Dinamikai Kutatócsoport vezetője kiemelkedő kutatási eredményeiért immár másodszorra vehette át a rangos elismerést

2019 őszén indult, Zöld Újpest koncepció mentén megvalósuló városi zöldítési program már díjban is részesült 2021-ben, amikor a Magyar Turisztikai Ügynökség Virágos Magyarország versenyén Újpest lett a legvirágosabb kerület Budapesten, ezzel a címmel elnyerve a fődíjat. A zöldítési program ötletgazdája dr. Trippon Norbert alpolgármester, akinek szívügye az, hogy minél több zöldfelület, virágos tér, és újító kezdeményezések valósuljanak meg, ezzel létrehozva az élhetőbb városi környezetet.

A Magyar Kutatási Hálózat, a Debreceni Egyetem (DE), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kutatói a hortobágyi Przewalski-ménes szociális rendszerét vizsgálták drónokkal végzett mozgáselemzés és hosszú távú populációmonitoring-adatok alkalmazásával. A kutatók két drón segítségével nagy idő- és térbeli felbontással követték a 278 tagú ménes minden egyedének mozgását, miközben az állatok többségét egyedileg azonosították. Az eredmények szerint a vadlovak az emberekhez hasonlóan összetett, többszörösen tagozódott társadalomban élnek, amelynek csoportszerkezete, sőt nemrég bekövetkezett és a jövőben várható változásai is megérthetők ezzel a módszerrel. Dr. Ozogány Katalin, a tanulmány első szerzője, a HUN-REN–DE Viselkedésökológiai Kutatócsoport munkatársa volt a vendégeünk.

2023. szeptember 28. Zöldklub (2023. szeptember 28., csütörtök 14:00)
49:11
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória