„Klubrádió

Bódis Pál, a WWF Magyarország Erdő programjának szakértője – Az elmúlt években hazánk erdeit is egyre súlyosabban érinti a klímaváltozás. Szélsőséges hatásai - szárazság, villámárvizek, kártevők elszaporodása - csökkentésében csak az egészséges és ellenálló erdők lehetnek igazán eredményesek. A Madarak és fák napja alkalmából a WWF Magyarország bemutatta a WWF ÉnErdőm mobilalkalmazást, mellyel most bárki létrehozhatja saját virtuális erdejét, és kipróbálhatja az erdő ellenálló képességét segítő erdészeti megoldásokat, valamint megismerkedhet a klímaváltozás által érintett állatfajokkal is.

Tölgyesi Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Ökológiai Tanszékén működő Lendület kutatócsoport vezetője és Török Péter, a Debreceni Egyetemen Élvonal kutatócsoport koordinátorának irányításával debreceni, szegedi és erdélyi kutatók végeztek egy vizsgálatot. Eredményeik szerint érdemes a régi, hagyományos fás legelőkön meghagyni az idős fákat, mert több előnyt biztosítanak, mint hátrányt. Több madár-, denevér-, ízeltlábú- és növényfaj él rajtuk, mint a nyílt gyepeken, vagy a zárt lombkoronájú, fatermelés céljából ültetett erdőkben. Ez főként az idős fáknak köszönhető, amelyek hiányoznak a termelési célú erdőkből, viszont nagyon sok élőlénynek adnak otthont.

Simon-Tábori Éva, a IX. Nemzetközi Környezetvédelmi Filmfesztivál főszervezője – Május 19-21. között a filmek mellett a természet megörökítésével és annak megóvásával kapcsolatos szórakoztató és edukatív programokkal, workshopokkal találkozhatnak mindazok, akik ellátogatnak a gödöllői Királyi Kastélyba.

2023. május 11. Zöldklub (2023. május 11., csütörtök 14:00)
50:43
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória