„Klubrádió

Az adás vendége Komáromi Zoltán háziorvos, a Demokratikus Koalíció ( DK ) egészségpolitikusa volt, akivel az alábbi téműkról beszélgettünk:

Miközben tombol körülöttünk a Covid-járvány, szinte észre sem vesszük, hogy szenzációs felfedezések sora születik az orvostudományban.

Az egyetlen, ami talán elérte a közönség ingerküszöbét az az, hogy úgy néz ki Karikó Katalin egy lépésnyire van (vagy már annyira sincs) a rák gyógyszerének feltalálásától. Talán kevésbé fontos, de az Alzheimer-kór kezelésében is megtörtént áttörés (ha igaz), megvan az a szer, ami lebontja azokat a plakkokat, amelyek a memóriazavart okozzák.

Végül: világszerte számos helyen kísérleteznek egy olyan egészségügyi rendszer kifejlesztésével, ami önmagában gyógyít, pusztán azzal, hogy kedvesen, udvariasan, megnyugtatóan működik. Ki lehetne alakítani olyan szisztémát, amelyben beteg és orvos jól érzi magát? Mi igaz mindebből? És melyek a magyarországi konkrét lehetőségek? Mit kellene tenni azért, hogy a külföldi kutatási eredmények gyorsan megjelenjenek nálunk is? Milyen mértékben lehet beépíteni a verseny-komponenst az egészségügybe? A COVID-ot egyszer csak legyőzzük: milyen gyógyászati modernizáció lehetne nálunk a reális cél?

 

2021. november 29. Tűréshatár (2021. november 29., hétfő 19:00)
55:57
00:00
Műsorvezetők: Szunyogh Szabolcs Szerkesztők: Szunyogh Szabolcs