„Klubrádió

Makay László, a Szkeptikus Társaság tagja Szükséges-e hit a tudományhoz? A mai napig rendszeresen jönnek elő olyan vélemenyek, cikkek, sokszor még akadémiai (pl. filozófus) körökből is, amelyek szerint bizony szintű hit, meggyőződés még a tudományhoz is szükséges. Pl.: az a meggyőződés, hogy a világ valós és megismerhető. Vallásos körök pedig sokszor egyenesen állítják, hogy végső soron a tudomány is ugyanolyan hit mint egy vallás, csak éppen a tudomány "meggyőződése" nem egy isten, hanem pl. a materializmus vagy éppen "hit" egyes jobban vagy kevésbé jobban igazolt elméletekben. Vitákban rendszeresen előjön pl., hogy vajon a vitapartner személyesen is elvégezte-e az általános relativitás-elmélet tesztelését vagy csak hallott róla, és elhitte, hogy úgy van. Pl.: "A tudósok csak hisznek az evolúcióban, amit még senki nem látott élőben működni".

IgNobel-díj rovat: Kovács Tücsi Mihály író, blogger - 2011-ben a matematikából azokat díjazták, akik rendre tévesen számolták ki a világvégéket. Mikor lesz már vége a világnak?

Sokkal jobb egészségesnek, fiatalnak és gazdagnak lenni, mint betegnek, öregnek és szegénynek. - mondta a mester, és milyen igaza volt. Ebben a magazinban jól megférnek egymás mellett a kis szőrös állatok és a nagy kopasz buddhista tanítók... 

 

2021. október 18. Ötös - Para-Kovács Imrével (2021. október 18., hétfő 10:05)
97:31
00:00
Műsorvezetők: Para-Kovács Imre Szerkesztők: Lay Viktória