„Köszönjük,

Az elmúlt hét drámai fordulatot hozott Izrael életében a Hamász kíméletlen terrorista akciói, a brutális mészárlások nyomán. Izrael az Egyesült Államok támogatását maga mögött tudva válaszcsapásra készül. Mire számíthatunk? – erről kérdeztük Csepregi Zsoltot, közel-keleti szakértőt.

Túlélésre játszik a magyar kormány, hogy az uniós választásokig megússza a jogállami, kötelezettségszegési és 7-es cikkelyes eljárásokat. A felelősségrevonást. Ez az egyik központi témája volt az idén harmadszorra megrendezett, kétnapos Budapest fórumnak, ahová kiválóbbnál kiválóbb külföldi politikusokat és politológusokat hívott meg a fővárosi vezetés. Az EU magyar jelentéstevőjével, Gwendoline Delbos-Corfielddel, és az uniós jogi értékelések egyik szakírójával, egyetemi professzorral, John Morijnnal készített interjút Csernyánszky Judit.

Az oroszok ukrajnai háborúja, és most Izrael is írja történelmünket. De hol van a határ a jelen és a történelemmé válás között. Többek között ez is témája a ma kezdődő Történelem Tanárok Egylete által rendezett hétvégi konferenciának. Az elnököt, Miklósi Lászlót kérdeztük az iskolákba politikaként megjelenő átalakuló történelemszemléletről.
 
Évről évre szűkíti az Orbán-rendszer az önkormányzatok mozgásterét, centralizációra törekszik itt is. A jövő évi önkormányzati választás nemcsak ezért, de uniós parlamenti választás miatt is nagy kihívás mind a politikusok, mind a választók számára. Az önkormányzatok elvesztésével minden bizonnyal borítékolható a következő magyar parlamenti választások eredménye is. Ezekre is figyelmeztetett a Republikon Intézet felvetette ezeket a kérdéseket a héten szervezett pódiumvitán, ahol Kárpáti János járt.
2023. október 14. Hetes Stúdió (2023. október 14., szombat 15:00)
53:08
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter