„Klubrádió

A fideszes többség elfogadta a költségvetést, de Katona Tamás volt pénzügyi államtitkár szerint ezt csak annyira kell komolyan venni, amennyire a készítői szokták. Az idei gyakorlatilag hetente módosul. Példának elég legyen annyi, a jövő évre hat százalékos inflációval számoltak. Mindenesetre ebből a tervből az derül ki, hogy továbbra is kevesebb jut az egészségügynek és az oktatásnak, és a közszféra jó 15 százalékos reálbér-csökkenésének az ellensúlyozására sincs esély. Ahogy a például a külföldi élelmiszer-kiskereskedelmi cégekre kivetett különadó is biztosan tovább növeli az árakat.

Az Európai Unió jogállamiságról szóló jelentése nem sok jót mond Magyarországról. De ami a nagyobb baj, még a szándékát sem látjuk annak, hogy az Orbán-rezsim érdemben javítani akarná a helyzetet – erről beszéltünk Ligeti Miklóssal, a Trasparency International Magyarország jogi igazgatójával.

Új szótár született Ukrajnában: a Háború értelmező szótára. Ezt mutatta be a CEU-n az ukrán Pen Club alelnöke, a könyv szerzője: Osztap Szlivinszkij, akivel kötete bemutatása után beszélgetett Csernyánszky Judit. A Láthatatlan Egyetem egyetemistái is részt vettek a rendezvényen, akik életük egy-egy meghatározó pillanatát idézték fel nekünk.

Az ukrajnai háború kitörése után a magyar állam alig vállalt valami szerepet a menekültek ellátásában, a munka java az önkéntesekre maradt. Az elmúlt csaknem másfél év tapasztalatait az egymással összefogó civilek egy jelentésben foglalták össze, ennek lényege nem meglepő módon az a következtetés, hogy az állam nem volt felkészülve egy újabb menekültválságra, nem látta el a koordinációs feladatokat. Ez máig sem változott. A részleteket Józsa Mártától hallhatták. 
2023. július 08. Hetes Stúdió (2023. július 08., szombat 15:00)
52:36
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter