„Klubrádió

Budapestre érkezett november 2-án az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttsége azzal a céllal, hogy az érintettekkel való személyes találkozások révén információt gyűjtsön a magyarországi kultúr-, oktatás- és médiapolitika különböző aspektusairól. A látogatás időzítése – mondhatni - ideális: a közoktatással kapcsolatos, szülők, diákok és tanárok által szervezett országos demonstrációk gyakorlatilag megszakítás nélkül folynak, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő pedig épp péntekre hirdetett tömeges tiltakozást a Magyar Televízió székháza elé. A témáról Bodnár Barna összefoglalóját hallhatták.

November 8-án tartják a félidős választást az Egyesült Államokban. Joe Biden szerint a demokrácia megmaradása a tét. De miért is? Erre is választ adnak a riportok és miniinterjúk. Csernyánszky Judit az Egyesült Államokból jelentkezett riporttal.

Miként próbálja magához édesgetni a hatalom a fiatal értelmiséggé válókat? Remek ösztöndíjak a világ legjobb egyetemein – eddig teljesen rendben van. De mekkora az ideológiai elvárás amikor többek között Novák Katalin vagy Balog Zoltán válogatja ki a jelentkezőkből a továbbjutókat, ki tudja, milyen szempontok alapján? El kell-e adnia a pályázóknak a lelkét, ha szeretnék meg kapni a pénzes támogatást, vagy meg lehet úszni anélkül is? Ezen kérdésekre keresi a választ Nagy Iván László, a HVG újságírója.

Szakmai hibát vétettek-e a magyar titkosszolgálatok, vagy politikai megrendelésre cselekedtek, amikor még egy-két nappal a háború kitörése előtt is arról beszéltek zárt körben, hogy Oroszország nem fogja Ukrajnát megtámadni? És vajon hogyan értékeljük azt, hogy a feltűnően oroszbarát politikát folytató Orbán-rezsim nem utasított még ki egyetlenegy oroszországi diplomatát sem, miközben Európa sok országából azért küldik haza őket, mert gyanús, hogy hírszerző, titkosszolgálati tevékenységet is végeznek diplomáciai fedésben?

2022. november 05. Hetes Stúdió (2022. november 05., szombat 15:00)
53:18
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor, Gergely Zsófia Szerkesztők: Herskovits Eszter