„Támogassa

Milyen forgatókönyvek léteznek az orosz-ukrán háború kimeneteléről? Mi tudható ebben a pillanatban az adott helyzetről? – a telefonnál Radnóti András, a Millennium Emerging Europe ügyvezetője volt.

Az orosz-ukrán háború alaposan megbolygatta Orbán politkáját, hisz 180 fokos fordulatot vett az elmúlt 12 évhez képest, tekintve az Unióhoz való viszonyát és Putyinnal való jó barátságát. A kormányzati propaganda, illetve a kormányhoz lojális média pedig dezinformációs nyomvonalon halad, menti a menthetőt, hisz küszöbön a választás. Tóka Gábort, a Vox Populi választási ésközvélemény-kutatási blogjának szerkesztőjét, a CEU vezető kutatóját kérdeztük erről. 

Segélyszervezetek becslése szerint több mint 130 ezren menekültek eddig Ukrajnából Magyarországra – ez a szám közelít a 2015-ös, 160 ezresre becsült tömeg mértékéhez. Akkor az állam leépítette a korábban uniós pénzekből is kifejlesztett menekült ellátó rendszert, így ma teljes egzisztenciális és jogi káoszba érkeznek a kibombázott, vagy a háborútól rettegő ukrajnaiak, és az ott élő külföldiek. A kormány mindenre kiterjedő segítséget ígér, a valóságban azonban önkéntesekre, segélyszervezetekre és a kivéreztetett önkormányzatokra marad a helyszíni munka és számos megoldhatatlannak látszó feladat. Józsa Márta riportja.  

Orbán Viktor magyat miniszterelnöknek el kell döntenie, hogy melyik oldalra áll: marad Vlagyimir Putyin orozs elnök mellett vagy az Európai Uniót választja. Egyebek mellett erről is beszélt a Klubrádiónál tett látogatása során az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője, Iratxe García-Pérez. Elmondta: az Európai Unió mindaddig nem folyósíthat segélyeket és támogatást Magyarországnak, amíg az Orbán-kormány nem vezet be komoly jogállamisági reformokat. A spanyol politikust Hardy Mihály kérdezte magyarországi látogatása idején. 

 

 

 

 

2022. március 05. Hetes Stúdió (2022. március 05., szombat 15:00)
54:28
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor, Gergely Zsófia Szerkesztők: Herskovits Eszter