„Klubrádió

Ha a Putyin-párti médiának hiszünk – és ebből Magyarországon bőven van –, a Kreml a gerjesztett ukrajnai válságban sikerrel osztotta meg a Nyugatot, bizonyította be kétszínűségét, és alázta meg azzal, hogy hiába kilincselt Moszkvában több tucat nyugati vezető, nem jutottak semmire. Egy kicsit objektívabban nézve: hogyan vizsgázott eddig a válságban az Unió, a NATO, Amerika és általában a Nyugat? Hegedüs Dániel, a German Marshall Fund elemzője volt a vendégünk.

Milyen erővel bírhat a parlamenti választáson a tájékozódásukban nem korlátozott, és nem manipulált emberek szabad akarata? Egyáltalán vannak-e ilyen emberek a kevés kivétellel a rezsim által megszállt médiatérben? Jól működő demokráciák esetében egyáltalán mi számít illetéktelen külső beavatkozásnak? Ezekről a kérdésekről volt szó egy budapesti szakmai megbeszélésen. Kárpáti János beszámolója.

Senki nem számított arra, hogy a pedagógusok nem törődnek bele a múlt pénteki kormányrendeletbe, amely lényegében megtiltja a sztrájkot. Van, aki polgári engedetlenségnek; van, aki vadsztrájknak nevezi; van, ahol magányos ellenállást látunk; van, ahol 50 ember állt össze. A szakszervezetek ebben hivatalosan nem vesznek részt, de a háttérből támogatják őket. Józsa Márta körképe.

Két héten belül elindulhatna a jogállamisági eljárás Magyarország ellen az Európai Bíróság döntése után – ezt mondta Tineke Strik holland és Daniel Freund német európai parlamenti képviselő a Klubrádió stúdiójában járva. Mindketten attól tartanak azonban, hogy a folyamat hosszan elhúzódik, az Európai Bizottság első reakciója legalábbis kételyeket ébreszt. Csernyánszky Judit interjúja.

 

2022. február 19. Hetes Stúdió (2022. február 19., szombat 15:00)
51:36
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor, Gergely Zsófia Szerkesztők: Herskovits Eszter