„Köszönjük,

Archívum

Keresés az archívumban

Tűréshatár (2024. május 13., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2024. május 13., Hétfő 19:00

2023 tavaszán hat kortárs európai költő érkezett Magyarországra, hogy együtt alkossanak egy kötetet rólunk, magyarokról. A könyv meg is jelent „Hét nyelven beszélünk – We speak the same language” címmel. A kötet első fejezetének az a biztató címe: "Balaton-abszint" - ez egy válogatás arról, milyennek látszunk mi most. A nyelvek: angol, észt, francia, német, spanyol és ukrán - valamint a magyar. Vendégünk az egyik műfordító, Lázár Júlia.

Tűréshatár (2024. május 06., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2024. május 06., Hétfő 19:00

Az adás vendége Trencsényi Klára filmrendező, a budapesti Metropolitan Egyetem oktatója, a CEU alapképzési programjának vendégprofesszora alapvetően dokumentumfilmekkel foglalkozik. Itthon kevéssé ismert, de munkáit világszerte vetítették, többek között Amsterdamban, New York-ban, Los Angelesben, Írországban, Portugáliában, Dél-Afrikában és Thaiföldön. Számos nemzetközi produkcióban dolgozott operatőrként holland, amerikai és magyar rendezőkkel, és számos díjatnyert. Készített egy filmet az indiai zsidókról. Keveset tudtunk eddig arról, hogy egyáltalán élnek Indiában zsidók. Kik ők? Hányan vannak? Miképp kerültekoda? Éreznek-e megkülönböztetést, kirekesztést? Megélhetik-e identitásukat?

Tűréshatár (2024. április 29., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2024. április 29., Hétfő 19:00

A Max Planck Intézet és a University College London kutatói létrehoztak egy olyan gyógyszerkoktélt, amivel az ecetmuslincák élethosszát 50%-kal sikerült megnövelni. Használható ez az eljárás ember esetében is? Miért öregszünk, a kozmikus sugárzás miatt? Az elkopó telomerek miatt? Az ugráló gének miatt? És mit tehetünk? Az ELTE TTK Genetikai tanszékének vezetője, Vellai Tibor szerint ma még elképzelhetetlen mértékben kitolhatjuk az emberi életkor határát. Szerinte talán öt év múlva már le tudjuk lassítani az öregedés folyamatát. Szunyogh Szabolcs vendége Vellai Tibor.

 

Tűréshatár (2024. április 22., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2024. április 22., Hétfő 19:00

Az anyagi világ létrejöttével kapcsolatban napvilágot látott egy új elmélet, dán-japán kutatók dolgozata. Eszerint az univerzum felfúvódása és folyamatosan gyorsuló tágulása annak köszönhető (merthogy a Nagy Bumm alapján ezt a folyamatos gyorsulást nem lehet megmagyarázni), hogy a világegyetemünk más világegyetemeket nyel el. Ez így elég sci-fi, de a tudósok komolyak. Rigó István fizikatanár magyarázta el a folyamatot.

Tűréshatár (2024. április 15., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2024. április 15., Hétfő 19:00

Az ókorban Európa egy gazdag déli és egy szegényebb északi részre tagolódott. Aztán a tengely fordult 90 fokot. A sorsdöntő évszázad, amikor létrejött a gazdag, fejlett, polgárosodó nyugat és ez az izé, amiben mi élünk itt keleten, a 18. század volt. Mi történt? És mit tehetünk? Szunyogh Szabolcs vendége Kéri László szociológus, politológus.

Tűréshatár (2024. április 08., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2024. április 08., Hétfő 19:00

Uri Aszaf Izraelben élő magyar író, festőművész eredeti szakmája szerint vegyészmérnök. Lefordította magyarra a kabbala legszentebb könyvét, a Zóhárt („Ragyogás”). Ezt a gigantikus munkát tulajdonképpen el sem lehetett volna végezni, mert annyira át van szőve titkos utalásokkal, hogy minden egyes mondat megfejtésén a szakértők hosszan elvitatkoznak, ráadásul a héber alapszöveg mellett időnként olyan arámi kifejezéseket használ, olyan arámi nyelven ír, amit valószínűleg soha senki nem beszélt.

Tűréshatár (2024. március 25., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2024. március 25., Hétfő 19:00

Milyen hatása lehet annak, hogy megszüntetik a művészettörténet-oktatást? Mennyire szükséges egy olyan művészeti ágnak, mint a festészet, politikai, ideológiai vagy értékválasztásos célokat vállalnia? Hol a nonfiguratív ábrázolás határa? Mi a szerepe egy műalkotásban a személyes identitásnak? Milyen helyzetben él és dolgoznak ma a fiatal magyar festők? Szunyogh Szabolcs vendége Győri Márton  festőművész.

Tűréshatár (2024. március 18., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2024. március 18., Hétfő 19:00

Majdnem napra pontosan 80 éve, 1944 március 19-én szállták meg Magyarországot a náci Németország csapatai. A fideszes narratíva szerint ettől kezdve semmi felelősség a történtekért bennünket nem terhel, mert elvesztettük a függetlenségünket. Az első számú vezető, Horthy Miklós akkor már pontosan tudta, hogy mi történik a deportált zsidókkal. Az adásban feltettük azt a kérdést, amit történésznek tilos: mi lett volna, ha? Mert enélkül nem vonhatunk le erkölcsi következtetést. Mit tehettünk volna? A Tűréshatárban  Szunyogh Szabolcs vendége Karsai László történészprofesszor.

Tűréshatár (2024. március 04., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2024. március 04., Hétfő 19:00

Magyarország új köztársasági elnöke, Sulyok Tamás székfoglalójában kitért a magyarságára is. „Magyarságom emberi létem alapvető mozgásformája, anyanyelvem, kultúrám, családom, munkám – azaz mindenem ide kötődik - mondta, és hozzátette – a magyarság európaiság nélkül nem értelmezhető." Ugyanakkor Európával szemben szorongásainak is hangot adott. „Elődeink abbéli félelmei, hogy Trianon után feloldódunk a többi nép olvasztótégelyében, talán soha nem volt reálisabb, mint napjainkban.” Ezt a veszélyt nyomatékosíthatja a köztársasági elnöknek az Európával szemben egy félmondatban megfogalmazott kritikája: „Láthatjuk, hogy a jogállam jogilag korrekten definiált fogalma hogyan vész el, hogyan alakul át eszményből bálvánnyá a jelenlegi Európában a tisztán haszonelvű politikai megközelítés során.” Mit jelent a magyarság ma, miért válhat a jogállam bálvánnyá és miképp jön ide a haszonelvű megközelítés valamint fenyeget-e a nemzethalál? És igazából mi veszélyezteti ma magyarságot?
Szunyogh Szabolcs beszélgetőpartnere Törzsök Erika szociológus, kisebbségpolitikus, kisebbségi szakértő.

Tűréshatár (2024. február 26., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2024. február 26., Hétfő 19:00

Az I. kerület testvérvárosa Regensburg. A német város körzetében 1938 és 1945 között működött a flossenbürgi koncentrációs tábor, ahol 73 ezer embert pusztítottak el,közülük több mint ezer magyar zsidó áldozat  volt. Az I. kerületi önkormányzat és a Kézfogás Testvérvárosi Egyesület által kezdeményezett emlékezettörténeti projektbe a Várnegyed három gimnáziuma kapcsolódott be. A diákcsoportok kutatásának kiemelt célja, hogy személyes sorsok, élet- és családtörténetek révén mutassák be a holokauszt borzalmait. 2024 áprilisában a gimnazista kutatócsoportok és tanáraik Regensburga utaznak: ott is beszámolnak a kutatási eredményeikről, egyúttal részt vesznek a helyi megemlékezésen. Szunyogh Szabolcs műsorvezető vendégei a három pedagógus és a projektmentor. 

Tűréshatár (2024. február 19., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2024. február 19., Hétfő 19:00

Nemcsak Németh László bűbájos szárszói beszéde („mert Shylocknak a szív kell”) hanem Babits, Szabó Lőrinc és Illyés Gyula viselkedése is érdekes akkor, ha szabad egy költői képpel élni, amikor óriási cápaként emelkedik föl a mélyből egy nagyon ronda társadalmi rend. Mi kötötte (köti) az ún. magyar nemzeti irodalom kezét? Vendég Széchényi Ágnes.

Tűréshatár (2024. február 12., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2024. február 12., Hétfő 19:00

1952. augusztus 12-én Moszkvában, a Lubjanka börtönben kivégeztek tizenhárom jeles zsidó művészt, értelmiségit. Egyikük a Lenin-renddel és Sztálin-díjjal kitüntetett Perec Markis volt. Az ő fiát, a klasszika-filológus Simon Markist Kazahsztánba vitték száműzetésbe, de mivel Sztálin rövidesen meghalt, sikerült élve hazatérnie. Előbb Magyarországon, majd Izraelben és Svájcban élt, emigrációban. Az orosz nyelvű zsidó kultúra kutatójaként úttörő szerepet játszott e tudományterület elindításában.  Vendégünk özvegye, Hetényi Zsuzsa irodalomtörténész, műfordító.

 

Tűréshatár (2024. február 05., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2024. február 05., Hétfő 19:00

A katolicizmus Nyugat-Európában, Dél-Amerikában és Afrikában láthatóan arra törekszik, hogy a hatalmi egyház képe mellett megerősítse a szolgáló egyház képét is. Miért? És mi a helyzet nálunk?
Szunyogh Szabolcs vendége Dr. Deák Dániel vallásfilozófus, a Corvinus Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszékének egykori egyetemi tanára.

Tűréshatár (2024. január 22., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2024. január 22., Hétfő 19:00

A zsidó földbirtokosok tevékenysége hogyan mozdította előre a modernizációt? Hogyan befolyásolta a környék lakóinak életét? Konkrétan ezúttal a győri zsidó földbirtokos családokról beszélgettünk. Milyen modernizációs kísérletek zajlottak birtokaikon? A talán legismertebb közülük, a Mautner család tagjai. Minek köszönhették, hogy saját virágzó gazdaságot tudtak létrehozni, üzemeltetni, átörökíteni az utódjaikra? És persze arról is, hogy mi lett velük?

Vendég: Csendes Tünde győri kutató

Tűréshatár (2024. január 08., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2024. január 08., Hétfő 19:00

Arisztotelész azt írta, hogy nem jó az arisztokrácia uralma, mert a nagyurak érzéketlenek a démosz gondjai iránt, és ez lázadásokhoz vezet, de nem jó a demokrácia sem, mert a népuralom törvényszerűen a demagógok hatalmához vezet. Ő egyfajta műveltségi cenzust ajánlott, hogy csak az szólhasson hozzá a polisz ügyeihez, akinek megvan hozzá a tudása. Kiderült azóta, ez sem működik, mert a tudás is áru, ezzel a módszerrel is kirekesztjük a tömegeket. Mi a tömeg szerepe egy igazi demokráciában ma?

Vendég:

Standeisky Éva történész.

Tűréshatár (2023. december 18., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2023. december 18., Hétfő 19:00

A világháború után hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a katasztrofális gazdasági helyzetre hivatkozással a kormány nem hajt végre teljes vagyon-visszarendezést a zsidók körében, majd a sztálini fordulat után a volt „burzsoák” bármiféle kárpótlása esélytelenné vált. Az NSZK részéről volt néhány jóvátételi próbálkozás, de érdemi összegek csak az 1970-es évek elején érkeztek Magyarországra. Mi lett ezeknek a pénzeknek a sorsa? Mennyi jutott el belőle a magyarországi zsidókhoz? Vendég Klacsmann Bori holokauszt-kutató.

Tűréshatár (2023. november 27., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2023. november 27., Hétfő 19:00

Janusz Korczak, születéskori neve szerint Henryk Goldszmit lengyel orvos, gyógypedagógus, a pszichopedagógia művelője, író, az európai reformpedagógia kiemelkedő alakja, a varsói árvaház vezetője. Ő megszabadulhatott volna, de a tanítványaival kézen fogva ment a treblinka itáborban a gázkarmába, nem hagyta el a gyerekeket. Mit tudunk? Róla? Profitál-e életművéből bármit is a magyar pedagógia? Vendég Trencsényi László egyetemi tanár.

Tűréshatár (2023. november 20., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2023. november 20., Hétfő 19:00

Izraelben a Jád Nátán nevű helységet Komoly Ottóról nevezték el (őt a születésekor Nátán Zeév néven jegyeztek be a hitközségi anyakönyvbe). Haifán és Netanyán egy-egy utca viseli nevét. A Wikipédia szerint „személyében a nyilasok a magyar zsidóság egyik legkiemelkedőbb és leghősiesebben helytálló alakját gyilkolták meg.” Ki volt ez az ember? És mit tud róla ma a közvélemény?
Szunyogh Szabolcs vendége Novák Attila történész volt.

Tűréshatár (2023. november 13., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2023. november 13., Hétfő 19:00

Az adás vendége Mihálffy Balázs agrármérnök. Dolgozott Líbiában, Egyiptomban, Boszniában, Ghánában, Zambiában, Kongóban, Zimbabwében. Kairóban betért muszlimnak, a neve Abdurrahman, a rangja sejk, az irányzata szúfi (ez a békéságazat). Volt mecsetben imavezető, tanította a marokkói királyt, lefordította a Koránt, ezidáig ez az egyetlen magyar Korán-fordítás, melyet muzulmán vallásikörök hitelesítéssel láttak el. És gyűlöli a Hamászt. 

Tűréshatár (2023. november 06., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2023. november 06., Hétfő 19:00

Az adás vendége Vészabó Noémi magyar festőművésznő, akit, tavaly a Leonardo da Vinci- és Caravaggio-díjjal is kitüntettek Olaszországban. Idén májusban az „International Prize Pegasus for the Arts” -díjjal tüntették ki Velencében, a Scuola Grande San Teodoro palotában, majd Rómában, a Teatro Italia nagytermében átvehette a Nemzetközi Michelangelo díjat.

Tűréshatár (2023. október 23., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2023. október 23., Hétfő 19:00

A magyar vasúthálózat kiépülése nagyjából fél évszázaddal később zajlott, mint az angol hálózaté, ezért mi fél évszázaddal fejlettebb technológiát kezdtünk el használni, mint a brit mérnökök. Ezt a jelenséget hívjuk a későn érkezők komparatív előnyének. Ha megnyílik az esélye annak, hogy a jelenlegi archaikus és az iskolákat lebénító szisztéma helyett visszavezessük a magyar oktatást a nemzetközi fősodor által kitaposott útra, élhetünk-e a „későn érkezők komparatív előnyével” és létrehozhatunk-e olyan intézményeket, melyekkel ma még a legfejlettebb oktatási rendszereket működtető országok is csak kísérleteznek? Vagy vissza kell állnunk az 1985-1990-es startvonalra és kezdhetjük elölről az egész utat? Az adás vendége vendége Radó Péter oktatáskutató.

Tűréshatár (2023. október 16., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2023. október 16., Hétfő 19:00

A műsorvezető Szunyogh Szabolcs nemrég Baranyában járt családi okból, találkozott néhány német nemzetiségi ismerőse családjával, akik alig tudnak németül, svábul pedig gyakorlatilag semmit. Egy másik alkalommal beszélgetett a szlovák iskola egyik pedagógusával, aki azt mondta, lasszóval fogják a gyerekeket, akik már szintén nem tudnak szlovákul.
Mit jelent ma Magyarországon nemzetiséginek lenni? A politika segíti vagy gátolja a nemzeti identitástudat érvényesülését? Ma több kínai él Magyarországon, mint ahány örmény vagy román, van nekik nemzetiségi képviseletük? Az oktatás- és a kultúrpolitika mennyire fogja föl, hogy minden társadalom, így a magyar is mozaikosan épül fel, tehát multikulturális, még akkor is, ha nyelvileg esetleg többé-kevésbé homogén, és hogy fontos emberi jog, függetlenségünk egyik biztosítéka, ha tartozhatunk egy védő-óvó közösséghez, például nemzetiségihez? Egyáltalán: van nálunk nemzetiségi politika, vagy csak sodródunk?
 
Az adás vendége Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok egykori országgyűlési biztosa.