„1%

Archívum

Keresés az archívumban

Realitás - Politikai útkeresés (2022. augusztus 12., péntek 15:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. augusztus 12., Péntek 15:00

A hangzatos jelszavak – az egyfelől hagymázas nemzeti víziók, másfelől az elvont társadalompolitikai álmok helyett beszéljünk végre a valóságról!

Mi a politika és mi az állampolgárok helye, szerepe ebben?

Ki fizeti a révészt, vagyis árazzuk be végre a parlament és a kormány munkáját!

Rózsa Péter vitaműsora minden pénteken délután 3 órától a Klubrádióban.

A Realitás már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

 

Spotify

Apple podcast

Google podcast

Realitás - Politikai útkeresés (2022. július 22., péntek 15:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. július 22., Péntek 15:00

Az elmúlt 12 évben lépésről lépésre csorbították a demokratikus intézményrendszer elemeit, kezdve a választási rendszernek a kormánypártoknak kedvező átalakításától, az önkormányzatok hatáskörének és anyagi forrásainak csorbításán át, a civil szervezetek megregulázásáig és a társadalmi érdekegyeztető rendszerek felszámolásáig. Hogyan látják, Orbán Viktor és kormánya valóban kiüresítette a demokratikus intézményrendszerünket? 

Wiener György, KLTE Állam- és Jogtudományi Intézetében oktatott alkotmányjogot. 2001-től főállású tanszékvezető egyetemi docensként dolgozott az alkotmányjogi tanszéken

Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa

Realitás - Politikai útkeresés (2022. július 08., péntek 15:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. július 08., Péntek 15:00

Miért nem tudnak azok az önkormányzatok, amelyek ellenzéki vezetés alatt állnak a nyilvánosság tekintetében bármiféle együttműködést felmutatni, például egy közös sajtóorgánummal?

Vendégek:

Pikó András  újságíró, politikus, Budapest VIII. kerületének (Józsefváros) polgármestere

Gémesi György politikus, Gödöllő polgármestere, Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke

Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere

Realitás - Politikai útkeresés (2022. július 01., péntek 15:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. július 01., Péntek 15:00

Az oktatás, a pedagógusok és azon belül is az egyházi kezelésben lévő iskolában dolgozó tanárok helyzetéről volt szó. Miért hagyott alább az egyházak lelkesedése új iskolák befogadását illetően, illetve azt, hogy mit gondol az oktatáskutató a közoktatás iránti ideológiai elvárásokról? Mekkora a baj az oktatás területén? Mivel elégedetlenek leginkább a pedagógusok? Ha tényleg olyan nagy a probléma, miért nem tudnak egységesen kiállni magukért a tanárok és az óvodapedagógusok? Hogyan jutottunk el odáig, hogy az oktatásért is felelős belügyminiszter egyértelműnek mondja a pedagógusbérek emelésének szükségességét, aztán a „nem ígérek semmit, és azt betartom” mondattal le is zárja a témát? Miért méltatlan − és alaptalan − a tanárok fejéhez vágni a nyári fizetett szabadságukat? Valós, vagy téves az a közvélekedés, miszerint az egyházi iskolák túl vannak finanszírozva az államiakhoz képest? Miért nem elsősorban a pedagógusok életkörülményeiről szól a pedagógusfizetések körüli vita? Miért nem lát rövidtávon sok esélyt egyik szakember sem a kormányzattal történő érdemi előrelépésre? Utoljára a Pokorni Zoltán-féle minisztérium volt képes arra, hogy struktúrájában átlássa a teljes oktatási rendszert, óvodától a felnőttképzésig. Pontosan modellezték, ha valahol belenyúlnak, az milyen hatással lesz az egész rendszerre. Valóban gyökeres fordulatra volna szükség, látva más országok sikeres oktatási modelljeit? Igazuk van azoknak, akik azt állítják, hogy valamiért a kormányzat ki nem mondott érdeke a színvonaltalan közoktatás?

A beszélgetés résztvevői:

Setényi János oktatáskutató

Lakatos Máté, a Szent Imre Gimnázium tanára

Törley Katalin, a Kölcsey Gimnázium tanára

Realitás - Politikai útkeresés (2022. június 24., péntek 15:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. június 24., Péntek 15:00

Nyertesek és vesztesek - a hazai turisztikai ipar felparcellázása. A korábbi állami hotelláncok, a balatonparti kempingek és kikötők NER-esítése után, a járvány alatt újabb állami szubvenciókkal mentette meg a kormány a Tiborcz-Mészáros birodalmat. Ami ezen a körön kivűl maradt, az miképpen marad lábon a jelenlegi gazdasági válságban?

Vendégek:

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere

dr. Elek Lenke szakújságíró

Győrffy Árpád logger 

Realitás - Politikai útkeresés (2022. június 17., péntek 15:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. június 17., Péntek 15:00

A magyar élelmiszerpiac és a nagybirtokrendszer

Hogyan alakította át a mezőgazdasági termékek piacát az EU-s földalapú támogatás? Az infláció, orosz-ukrán háború okozta hiányok lehúzzák vagy új piachoz segítik a hazai gazdaságokat?

Vendégek:

Hollós Dávid agrárközgazdász, a Takarékbank ügyvezetője

Braunmüller Lajos szakújságíró, a Portfolio munkatársa 

Boros András, a Budapesti Nagybani Piac vezérigazgatója

Realitás - Politikai útkeresés (2022. május 27., péntek 15:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. május 27., Péntek 15:00

A hálapénz eltűnésével, a megemelt orvosi fizetésekkel sem látszik javulni a helyzet az állami szférában; a várólisták nem csökkennek, sok kórházban kevesebb az orvos és az ápoló szakember, mint kellene. Ez miért alakult így?

Miért dagadnak a várólisták a magánellátásban is?

A két – az állami és a magán – szféra kapcsolata nem számolható fel. Ki tudja ellenőrizni azt, ha például az orvos magánbetegét mégis az állami intézetben operálja meg? Mit lehetne tenni, hogy egyensúlyba kerüljön és igazságos legyen ez a rendszer?

Lehetne-e a TB-t a magánegészségügy egyes szolgáltatásaira kiterjeszteni? Luxus-e a magánbiztosítás? Jó lenne, ha megnyitná  még jobban a kormány ezt a piacot?

Jó lépés vagy káros-e az egészségügyi informatikai szolgáltatás államosítása?

A kormány két pozitív érvet hangoztat: 10 év alatt a rendelők és kórházak rengeteg CT-t, MRI-t, és más korszerű eszközöket kaptak, valamint példátlanul nagy mértékben emelték fel az orvosok fizetését. Miért mondják mégis sokan, hogy ez nem elég, még több pénz kellene? Mire kellene elsősorban költeni, hogy kikecmeregjünk abból az állapotból, amiben jelenleg vagyunk?

Vendégek: 

Dr. Kovácsy Zsombor orvos-jogász

Czene Árpád, az NN Biztosító termékfejlesztési igazgatója 

Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara volt elnöke, egészségügyi szakmenedzser, gyakorló orvos