„Klubrádió
Reggeli gyors

Zalaegerszegi orvosfelmondás: nincs sok értelme Kásler vizsgálatának

14/07/2021 13:38

| Szerző: Klubrádió/szg

Mihályi Péter egészségügyi közgazdász szerint nincs különösebben sok értelme Kásler Miklós miniszter vizsgálatának a Zala megyei kórházban felmondott hét traumatológus orvos ügyében. Ugyanis, bár évek óta nagy a titkolózás és nincsenek átlátható statisztikák a fizetésekről az állami kórházakban, Kásler rendelkezésére állnak ezek az adatok. Úgy látja, megoldódik a helyzet, csak többet kell fizetni orvosoknak.

Hétfőn közölte a kormany.hu, hogy Kásler Miklós miniszter soron kívüli átfogó vizsgálatot rendelt el a Zala megyei traumatológiai ellátás jelenlegi helyzetéről, kitérve a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban felmondott hét traumatológus orvos távozásának valamennyi körülményére. Kedden derült ki, hogy a pécsi egyetem egyik orvosa veszi át a zalaegerszegi kórház traumatológiájának vezetését

2021. július 14. Reggeli gyors - részlet 21.07.14. Mihályi Péter
06:00
00:00

Mihályi Péter egészségügyi közgazdászt kérdeztük, aki azt mondta: a miniszter valószínűleg mindent tud, amit mi nem, tehát a vizsgálatnak nincs különösebben sok értelme. Először meg kellene hallgatni a traumatológusokat, hogy pontosan milyen munkaügyi, munkajogi, ügyeleti és egyéb kérdések miatt tiltakoznak, mert ezekről fogalmunk sincs.

Már a covid előtti években is eltitkolták a béreket, nincsenek átlátható statisztikák arról, hogy az állami kórházakban mennyit keresnek az orvosok vagy az ápolók. Nem lehet megmondani, hogy a traumatológusoknak nőtt vagy csökkent a bérük, hol keresnek többet, Pécsen vagy Zalaegerszegen. Totális titkolózás van, miközben Kásler Miklós számára nyilván rendelkezésre állnak az adatok. Amit viszont nem gondolt végig a miniszter, hogy elszabadulni látszik az infláció, és ha elszabadulnak az árak, akkor a bérkövetelések is.

Ha valaki olyan sérülést szerez, amely ezt igényli, kijön a mentő és keresnek egy olyan kórházat, ahol van traumatológia. Lehet, hogy ez húsz perccel több autózást jelent, de van kapacitás. Mihályi Péter szerint valamilyen formában meg fogják oldani ezt a helyzetet. Nyilván a végén többet kell fizetni orvosoknak – ezzel kapcsolatban megismételte, hogy elszállt az infláció.

Azt is mondta: „nem tud összedőlni” egy olyan kiterjedt rendszer, mint az egészségügy. A zalaegerszegi események biztosan nem utalnak arra, hogy országos felmondási hullám indulna el.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Reggeli gyors
2021. július 14., szerda 08:10
Műsorvezető: Mérő Vera