„Klubrádió
Nívó - a minőség magazinja

Visszafogja a biztosítókat az MNB

24/10/2020 13:17

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Kétszer büntetik a biztosítók a károkozó autósokat – állapította meg az ombudsman. Erre már a felügyelő szerv is kénytelen volt lépni.

2020. október 22. Nívó - részlet 20.10.22. Binder István
06:03
00:00

Elképesztő gyakorlatot folytatott már a biztosítók nagy része azokkal az autósokkal szemben, akik valamilyen balesetet, és ezzel kárt okoztak. Úgynevezett károkozói díjat számoltak fel nekik, ami akár több százezres, vagy még nagyobb tétel is lehetett, megduplázhatták, extrém esetben megötszörözhették a biztosítási díjat – mondta el Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője. Ezen kívül a károkozó a bonus-malus rendszerben is kettővel rosszabb helyre került. Ezt a pótdíjat akkor is felszámolták, ha esetleg a vétkes maga rendezte a kárt, vagyis a biztosítónak egy fillért sem kellett kiadni.

Halálos közúti baleset történt Érden
 
MTI/Mihádák Zoltán
 

Ezt a biztosítói gyakorlatot kifogásolta az ombusman, mondván, hogy a biztosító duplán bünteti a balesetet okozót. Az MNB sem nézhette már tovább tétlenül ezt a tisztességestől nagyon messze álló “üzletpolitikát” és szeptemberben egy vezetői körlevelet küldött a biztosítóknak, hogy a jövő évi díjszabásban ilyenek már ne legyenek, lesznek szívesek korrekt árakat szabni. Nyár közepéig türelmi időt kapnak, aztán pedig indulnak a felügyeleti ellenőrzések. Ez sajnos azokon az ügyfeleken nem segít, akiknek még a naptári év fordulójára esik a biztosítóváltás lehetősége is, és ők még körülbelül egymillióan vannak.

Binder István reméli, hogy az ombudsman és az MNB figyelmeztetése megteszi a hatását és a biztosítók viszatérnek a tisztességesebb üzletpolitikához. Amennyiben nem, akkor a felügyeleti szerv törvénymódosítást kezdeményez, amely szabályozná a károkozói díj kivetését. A jelenlegi gyakorlat szerint ugyanis a bonus-malus rendszernek nincs is értelme.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Nívó
2020.10. 22.
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás