„Klubrádió
Reggeli gyors

Vírus. Háború?

6/05/2020 09:51

| Szerző: Klubrádió

Világszerte keresik a vírus okozta válság felelősét, hiszen nem találják egyelőre a megoldást, a gyógyszert. Az Egyesült Államokban közel az elnökválasztás.Hogy mi az összefüggés?

2020. május 06. Reggeli gyors - részlet 20.05.06. Káncz Csaba
10:49
00:00

Az 1910-es évek geopolitikai válságához hasonlít a mostani. Akkor a németek kérdőjelezték meg a brit erők hegemóniáját a tengereken, most pedig a kínaiak az amerikai erők tengeri hatalmát. Pekingi hírszerzési információk szerint az USA Kína-ellenes kampánya egyenesen fegyveres konfliktushoz vezethet. Erről beszélt Káncz Csaba, a Privátbankár külpolitikai szakértője a Reggeli gyorsban.

Az USA katonai doktrínájában már 2017-ben leírták, hogy egy új, hibridháborús korszak kezdődik Kínával. A háborús küszöb alatt pedig folyamatosan zajlik a küzdelem. Donald Trump választási kampánya romokban hever. Januárt, februárt gyakorlatilag „ellazsálta”. Most rengeteg pénzt költ az egészségügyre, de így is milliónyi ember marad ellátatlanul.

A katonai lépésekre visszatérve: a Kína közelében lévő anyahajók gyakorlatilag használhatatlanok, felértékelődik Tajvan szerepe. Segíthet aláásni a kínai kommunizmus még meglévő tekintélyét.

A válság a multinacionális cégeket arra taníthatja meg, hogy érdemes átgondolniuk a beszállítói láncok használatát, és lemondhatnak az olcsó kínai alkatrészekről, munkaerőről. A hisztériakampányon túl tehát a vírus okozta válságnak további következményei is lesznek – mondja Káncz Csaba.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.05.06. 06:00
Műsorvezető: Dési János