„Klubrádió
Hetes Stúdió

Veszélyben van-e az ivóvízellátás Magyarországon?

1/04/2023 18:00

| Szerző: Bodnár Barna/Klubrádió

A Víz Koalíció a hazai víziközmű szolgáltatás és vízbázisvédelem fenntarthatóságának témakörében a víz világnapja köré idén második alkalommal szervezte meg a Víz Hete országos programsorozatot. A szervezet célja egy fenntartható rendszer lehetőségének a megteremtése, amelyben mindenki egyenlően fér hozzá az egészséges ivóvízhez korszerű, stabil szolgáltatás keretén belül. A Víz Koalicíó arra is figyelmeztet, hogy annak ellenére, hogy a víz alapvető szükséglet, az alapélelmiszerektől eltérően jelenleg nem 5%, hanem 27% áfa terheli.

2023. április 01. Hetes Stúdió részlet - (2023.04.01.) Bodnár Barna riportja
12:22
00:00

Veszélyben van-e az ivóvízellátás Magyarországon? Mit mutatnak a számok? Ezek voltak a szakpolitikai kerekasztal főkérdései, amit a Víz Koalíció szervezett március 27-én. Az szakmai fórumon, ami a Víz Hetének záróeseménye volt, szakemberekkel, önkormányzati szereplőkkel és a víziközmű ágazatért felelős döntéshozókkal járták körbe a vízzel kapcsolatos problémákat. Bodnár Barna a helyszínen járt, az ő összefoglalója következik most.

A program a Víz Koalíció szakmai tanulmányának bemutatásával kezdődött, annak szerzője, Kun Csaba vízépítő mérnök előadásában. A 2021-es adatok alapján készült felmérés súlyos problémákra mutatott rá az ország ivóvízellátásával kapcsolatban.

Az országos átlagos hálózati vízveszteség elérte a 19,51 százalékot, de volt, ahol az ivóvíz csaknem fele tűnt el a rendszerből. Ez csak a problémák egyike, ezen kívül rendkívül sok hiba is előfordult, ami a hálózat elöregedett csöveinek repedését, rendszeres törését jelenti.

A vízépítő mérnök hangsúlyozta, hogy az állami kézben lévő hálózatok állapota rosszabb, mint az önkormányzatok és egyéb szervezetek által üzemeltetteké.

Az energiaügyi tárca az ivóvízszolgáltatók államosítását, pontosabban a víziközművagyon ingyenes állami tulajdonba adását szorgalmazza, az önkormányzatok, települési társulások cégei viszont minden tekintetben jobban teljesítenek, mint azok, amelyeket az állam működtet. Fülöp Zsolt, Szentendre polgármester azt hangsúlyozta, hogy az állami és önkormányzati szereplőknek közösen kell megoldani ezeket a problémákat, mert külön-külön egyszerűen nem fog menni.

Kecskés Károly a Fővárosi Vízművek Zrt. Munkahelyi Szakszervezet elnöke az ágazatban dolgozók szempontját hozta a beszélgetésbe. Azt mondta, a tavalyi több mint 2 milliárd forintos vesztesége mellett 3,2 milliárd forintos közműadót fizető Fővárosi Vízműveknél az alkalmazottak átlagéletkora bőven meghaladja az 50 évet, így rövidesen nem lesz elegendő szakemberük még a csőtörések megjavításához sem, nemhogy a felújításokhoz.

Az önkormányzati szereplők mellett Homoki Andrea a Civil Kollégium Alapítvány közösségszervezője is fontosnak tartja az önrendelkezést. Tapasztalatai alapján nem feltétlen javít a helyzeten, ha állami tulajdonba kerülnek a közszolgáltatások, nincs garancia arra, hogy a lakosság előnyére válik az, ha gyakorlatilag államosítják többek között a vízszolgáltatást is.

V. Németh Zsolt víziközmű-ágazatért felelős államtitkár hangsúlyozta, az állami tulajdonba kerülés nem jelent csődbiztosságot. Azt mondta, már dolgoznak a megoldáson, és bár vannak akkut problémák, hosszútávú stratégiára is szükség van, amihez az összes szereplőre szükség lesz.

Az önkormányzatok a közművezetékeket terhelő adó kivezetését javasolják, mert ez csak Szentendre esetében eléri az évi 200-300 millió forintot. A közműadóra fordított összegeket a hibaelhárítás mellett a felújításra is lehetne fordítani. Az államtitkár szerint ez viszont nem ilyen egyszerű.

Abban egyetértettek a felek, hogy a vízdíjat mindenképp úgy kell módosítani, hogy fedezze a karbantartási és fejlesztési munkákat. Ezt mondta Kurdi Viktor is, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke. Fontos tényező még a csapadékvíz felhasználása is, amit viszont az emberek tájékoztatásával és bevonásával lehetne hatékonyabbá tenni.

"Célunk egy fenntartható rendszer lehetőségének a megteremtése. Egy olyan rendszeré, amelyben egyenlően férünk hozzá az egészséges ivóvízhez, amelyben a szolgáltatás korszerű és stabil, és amiben a víz nem luxuscikk! Bár a víz alapvető szükségletünk, az alapélelmiszerektől eltérően jelenleg nem 5%, hanem 27% áfa terheli!" – mondta Kurdi Viktor.

A teljes riportot a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Hetes Stúdió / részlet
2023. április 01., szombat 15:20
Riporter: Bodnár Barna