„Klubrádió
Megbeszéljük...

Várhelyit pótvizsgára küldték

15/11/2019 06:41

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Egy másik portfóliót talán megkaphatott volna, de bővítési biztosként nem látnák szívesen Várhelyi Olivért az Európai Bizottságban. Azért még kapott egy esélyt Orbán embere.

2019. november 14. Megbeszéljük - részlet 19.11.14. Ujhelyi István
11:44
00:00

Az Európai Parlament külügyi bizottsága úgy döntött, hogy egyelőre nem javasolja a magyar jelöltet bővítési biztosnak, hanem újabb kérdésekre vár választ tőle, immár írásban. Várhelyi Olivérnek tehát hétfőig most minden leírt szavát előre meg kell gondolnia. Egyébként eddig sem a képességeivel volt a gond, hiszen tapasztalt, nagy tudású diplomata, de nem tudta levetkőzni magáról, hogy Orbán Viktor feltétlen híve. Próbált ugyan elhatárolódni a miniszterelnökétől, még olyanokat is mondott, hogy Orbán Viktor tevékenysége miatt most ő maga sem javasolná Magyarországot felvételét az Európai Unióba, de mindez kevésnek bizonyult.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője jelen volt a meghallgatáson, és arról számolt be, hogy Várhelyi javarészt Orbánnal kapcsolatos kérdéseket kapott. A bővítési portfólió rendkívül érzékeny terület, annak a biztosnak kell számon kérnie a demokrácia állapotát, a jogállamiságot.

Az Európai Parlament most nehéz helyzetbe hozta Várhelyi Olivért, de Ursula von der Leyent is, világossá tette, hogy nem egy, de akár négy frakció is hajlandó szembemenni a bizottsági elnök terveivel. Az eddig kifogásolt francia és román jelölt már biztonságban érezheti magát, egyedül a magyarral van még probléma.

Ujhelyi István szerint még többféle forgatókönyv is megvalósulhat, akár portfóliócsere is, de az uniós intézmények előbb-utóbb elfáradnak, sokáig nem lehet húzni a döntést. Mindenesetre most megpróbálnak egyfajta falat húzni Orbán és Várhelyi közé, és a leendő biztosnak arra kell számítania, hogy folyamatosan figyelik minden cselekedetét. Amennyiben nem az európai érdekeket tartja szem előtt a munkájában, és továbbra is Orbán hatására cselekszik, akkor a karrierje egy fél pillanat alatt összeomlik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs.

Megbeszéljük
2019.11.14. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György