„Klubrádió
Reggeli gyors

Választási édességek - tuti receptek

9/11/2020 08:20

| Szerző: Kovács M. Veronika/Klubrádió

Javában zajlott az amerikai elnökválasztás, amikor a Merőkanál készült, még nem lehetett tudni, ki lesz az Egyesült Államok 46. elnöke. De, az esemény megihlette műsorvezetőnket, mert ahogy a híradásokat nézte, eszébe jutott egy érdekes szokás: Amerikában régebben sütivel várták a szavazókat, sőt egyes hölgyek is ezzel vesztegették meg az urakat, hogy a számukra kedves jelöltre szavazzanak, akkoriban ugyanis nekik még nem volt szavazati joguk. Ma már ilyesmire nincs szükség, szavazhatnak a nők, de az election cake hagyománya és receptje fennmaradt. Erről és más politikai tartalmú desszertekről mesélt Kovács M. Veronika.

2020. november 06. Merőkanál/Reggeli gyors (2020.11.06. Választási édességek)
07:21
00:00
Kezdjük egy magyar specialitással, a képviselőfánkkal. Bár a nevével kapcsolatban van némi vita, illetve, hogy egész pontos legyek, több forrás szerint nevének eredete nem ismert, mások viszont biztosra veszik, a süteményt az 1800-as években a parlament büféjében árusították, és az országgyűlési képviselők fogyasztották, akik kiszaladtak két szavazás között egy-egy falatot bekapni. Akkoriban ugyanis még falatnyi volt ez a remek édesség, ami mostanra jól megnőtt, a cukrászdákban, már ahol van, tenyérnyi és habtól magas csodákkal lehet találkozni.

képviselőfánk
 
képviselőfánk
 

A képviselőfánk tulajdonképpen egy lágy vanília krémmel megtöltött égetett tészta. A tészta ennek megfelelően igényel némi gyakorlatot. Aki megpróbálja elkészíteni, annak szüksége lesz másfél deciliter vízre, másfél deciliter olajra egy-egy csipet sóra és cukorra, 15 dekagramm lisztre és 4 darab tojásra. Utóbbi ez esetben feltétlenül M-es méretű legyen. Egy vastag falú, talpú lábosban a vizet, olajat, sót és a vaníliás cukrot felforraljuk. Közben a lisztet kétszer átszitáljuk. A folyadékot levesszük a tűzről, belekeverjük a lisztet, majd a tűzre visszarakva addig kevergetünk addig, amíg a tészta gombóccá nem áll össze és el nem válik az edény faláról. Akkor van kész, amikor sistergő, pattogó hangot hallunk. Amikor ez megvan, folyamatosan kevergetve langyosra hűtjük és egyenként, óvatosan keverjük hozzá a tojásokat. A szép fényes masszát – annak kell lennie – nyomózsákkal, vagy egy kanállal adagoljuk egy sütőpapírral bélelt tepsire. Spricceljük le vízzel és tegyük jó forró, kb. 200 fokos sütőbe, és körülbelül 20-25 perc alatt süssük készre.

A krémhez vegyünk 6 darab tojást, 1 darab vaníliarúd kikapart magjait, 3 deciliter habtejszínt, 4 evőkanál lisztet, 6 evőkanál cukrot, 4 deciliter tejet. A tojásokat válasszuk szét. A tojásfehérjét vízgőz felett a cukor felével verjük fel. A lisztet kevés tejjel és a tojássárgájával keverjük habosra. A maradék tejet a félbevágott, kikapart vaníliarúddal forraljuk fel, majd csurgassuk bele a tojássárgás masszát és főzzük addig, amíg sűrű nem lesz. Ekkor adjuk csak hozzá a tojásfehérjét csak óvatosan, több részletben. A habtejszínt a cukor másik felével felverjük. A kihűlt fánkocskák kalapját vágjuk le, töltsük meg a vaníliás krémmel, és tegyünk rá tejszínhab bóbitát, majd kerüljön vissza a kalapocska.

Kossuth kifli
 
Kossuth kifli
 

Itt van aztán a Kossuth kifli, ami egy békebeli mandulás finomság – Pozsonyból származik. Ebben a városban ülésezett a 19. században az országgyűlés, amelyen Kossuth Lajos is részt vett. Neve akkor lett országosan ismert, amikor az 1832–1836. évi ülésszak idején elindította az Országgyűlési Tudósításokat és a levél formában terjesztett kéziratos lapban a reformellenzéket népszerűsítette. Az ifjú ügyvéd Pozsonyban rendszerint Palugyay Jakab Vasforrás nevű vendéglőjében, az országgyűlési képviselők kedvenc helyén étkezett. A híres vendéglős és borkereskedő konyhájának étlapján mindig szerepeltek a táj jellegzetes ételei, így a diós és mákos pozsonyi kifli is. A fáma szerint ennek mandulás változatát szerette legjobban Kossuth, ezért viseli a nevét a Palugyay által kitalált kifli formájú mandulás sütemény is.

választási kalács
 
választási kalács
 

És végül következzen az amerikai választási kalács, aminek hagyománya a 18. századig nyúlik vissza. Akkoriban választáskor minden szavazót megkínáltak vele, amikor leadta a voksát. Biztos jól esett az uzsonna, hiszen közülük sokan elég messziről érkeztek, bár talán nem utaztak annyit, mint az a szavazó, aki idén a Covid miatt az USA másik végébe költözött és 1500 km-t tett meg, hogy leadhassa voksát. Az Election Cake leginkább egy gyümölcskenyér és ünnepi kalács házasítása, kuglóf formában készül, aszalt gyümölcsökkel melasszal, mazsolával, fahéjjal, gyömbérrel és más fűszerekkel, meg persze némi alkohollal, rendszerint whiskyvel megbolondítva. Elkészítéséhez minden háziasszonynak saját receptje volt, néha – a rossz nyelvek szerint – ezzel igyekeztek megvesztegetni a férfiakat, hogy a nekik rokonszenves jelöltet támogassák.

Választási sütemény receptje 1796-ból
 
Egy választási sütemény receptje 1796-ból
 
Amelia Simmons receptje az American Cookery-ben az első amerikai szakácskönyvben is megjelent már. A kép forrása: New England Historical Society
 

A sütihez kell: 150 ml langyos víz, 1 csomag szárított élesztő, 565 g finomliszt, 1 evőkanál sütőpor, ½ evőkanál só, 2 evőkanál fahéj, ½ evőkanál őrölt gyömbér, ¼ evőkanál őrölt szerecsendió, ¼ evőkanál őrölt szegfűszeg, 225 g puha vaj, 2 nagy tojás, 400 g barnacukor, 235 g író vagy joghurt, 1 evőkanál vanília aroma, 150 g mazsola, 35 g finomra vágott tetszőleges aszalt gyümölcs, illetve egy pohár whisky a tészta átitatásához.

Futtassuk fel az élesztőt a langyos vízben egy csipet cukorral. Keverjük össze az átszitált lisztet a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel, és adjunk egy csészével adjunk a felfutott élesztőhöz. Folyamatos keveréssel adjuk a keverékhez a többi hozzávalót: a vajat, majd a cukrot, az írót, a vaníliát és a tojás. Végül a maradék lisztes keveréket, illetve a lisztbe forgatott aszalt gyümölcsöket, és mazsolát. A masszát öntsük egy alaposan kivajazott és kilisztezett kuglóf formába és langyos helyen letakarva kelesszük 1 órát. A 175 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig süssük. A formában hűtsük egy pár percig, majd borítsuk ki és locsoljuk meg 1 csésze whiskyvel.

Merőkanál/Reggeli gyors
2020. november 6. péntek 6:30
Műsorvezető, receptmágus:
Kovács M. Veronika

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás