„Klubrádió
Esti gyors

Vajda Zoltán: Amikor Orbán EU-n kívüli forrásokat emleget, az felér egy fenyegetéssel Brüsszelnek

26/09/2022 20:51

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Más országokban a jövő évi költségvetést általában az előző év decemberében szokták elfogadni, ehhez képest a Parlament már június közepén megszavazta azt. Az rendben volna, ha a kiszámíthatatlan gazdasági környezet miatt az országgyűlés utólag módosító javaslatokkal élne a költségvetéseben, de a magyar kormány valószínűsíthetően teljesen új költségvetést fog tervezni még idén. A vészhelyzeti felhatalmazással pedig a joguk is megvan arra, hogy az országgyűlés és a különböző érdekcsoportok megkerülésével hozzanak döntést ez ügyben. Nem csoda, ha az Európai Unió ezek alapján nem bízik azokban az ígéretekben, amik Magyarország jogállamiságának helyreállítására tett a kormány – mondta Vajda Zoltán, a parlament költségvetési bizottságának szocialista elnöke az Esti gyors című műsorban.

2022. szeptember 26. Esti gyors -részlet 2022.09.26. Vajda Zoltán
06:06
00:00

Három olyan szám is megjelent a tervezett 2023-as költségvetésben, amik már várhatóan nem lesznek reálisak jövőre – nyilatkozta Vajda Zoltán. A költségvetés 2023-ra 5,2 százalékos inflációval számol, ami ehhez képest jelenleg 20 százaléknál tart – ezt Varga Mihály pénzügyminiszter is elismerte. A másik irreális szám a 4,1 százalékos gazdasági növekedés, holott várhatóan ez inkább 0 százalékos lesz, illetve a recesszió felé is fordulhat. Harmadszor pedig a jövő évi költségvetés 371 forintos euróárfolyammal számol, ami jelenleg 410 Ft körül mozog.

Vajda Zoltán ugyanakkor rámutatott arra a furcsa helyzetre, hogy épp a bizonytalan gazdasági helyzetben a költségvetés helyzete stabil. Ennek oka, hogy a magas infláció miatt stabilan magas árakból rengeteg plusz áfabevétel származik. A költségvetési bizottság elnöke szerint közel 1000 milliárdos többlet bevétel keletkezett így. Ezt pedig lehetne a lakosságot segítő intézkedésekre is fordítani, ellentétben például a Vodafone felvásárlásával – tette hozzá Vajda.

Vajda Zoltán szerint nem véletlen, hogy Orbán Viktor hétfői parlamenti beszéde alatt gyengült is a forint. Amikor a miniszterelnök azt emlegeti, hogy szerzünk más forrásokat a brüsszeliek helyett, akkor egyrészt a befektetők megrettennek, másrészt az EU fenyegetésként értelmezheti ezt a gesztust. A költségvetés fő számainak utólagos, egyeztetést nélkülöző módosítása alapján brüsszeli politikusok arra fognak következtetni, hogy az ide érkező uniós pénzeket teljes egészében ellopják. A magyar kormány döntései megint csak azt mutatják, hogy nem akar megfelelni az Unió jogállamisági elvárásainak – nyilatkozta Vajda Zoltán.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Vajda Zoltánnal
2022. szeptember 26., hétfő 18:31
Riporter: Dési János