„Klubrádió
Reggeli gyors

Ungváry: Karikó nem az ügynökmúltja miatt lett sikeres

25/05/2021 11:41

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Karikó Katalin beszervezése viszonylag érdektelen információ Ungváry Krisztián szerint, hiszen a rendelkezésre álló információk szerint soha nem végzett kémelhárító tevékenységet. A történész úgy véli, mindez nem von le semmit a kutató munkájának értékéből.

2021. május 25. Reggeli gyors - részlet 21.05.25. Ungváry Krisztián
10:27
00:00

A napokban került elő Karikó beszervezéséről szóló dokumentum, ami Bálint László A hálózati nyilvántartás szereplői: az államvédelmi és állambiztonsági hálózat nyilvántartása Szegeden és Csongrád megyében, 1945-1990 című könyvéből származik. A kutatót 1978-ban szervezték be, amikor doktori tanulmányait kezdte meg a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban. A 444 összefoglalója szerint Karikó Katalin erről közölte, hogy apja 1956-os forradalmi részvételére hivatkozva fenyegették meg, hogy ellehetetlenítik a szakmai munkáját, ezért írta alá a beszervezési papírt, de soha nem adott írásos jelentést.

Ungváry Krisztián történész, a titkosszolgálati ügyek ismerőjeként a Klubrádiónak azt mondta, ha zsarolni akarták Karikót ezzel, akkor nem sikerült. Szerinte ugyanis Karikó nem csinált semmi olyat, amit el lehetne ítélni. Így, hogy az információ lényegében használhatatlan. Hozzátette, hogy 2017-ben jelent meg a könyv, amikor a kutató neve még ismeretlen volt a nyilvánosság előtt.

Karikó Katalin
 
Karikó Katalin
Fotó: Rachel Wisniewski
 

A történész azt is megjegyezte, hogy erről az együttműködésről nem látott olyan leiratot, ami bizonyítaná, hogy a kutató lelkesen végezte volna, vagy végzett volna ilyen munkát. Ha tett volna jelentést, akkor arról iktatott munkadosszié készült volna, legkésőbb 1985-ben, amikor "pihentetéssel" lezárták az együttműködést. Ilyen azonban nem található az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában. 

A kormány érdekeit sem szolgálhatta az információ megszellőztetése, mert ilyen szempontból a Fidesznek nem jelent problémát, ha valaki ügynök volt, mint Martonyi János, vagy a máig hivatalt betöltő Szita Károly, Kaposvár polgármestere is.

"A kémelhárítási munka 95 százaléka a nagy semmiről szólt" – tette hozzá.

Mindezekből  valamint abból kiindulva, hogy a koronavírus egyik, ha nem a leghatékonyabb technológia kidolgozása is a nevéhez kötődik, Ungváry úgy véli, Karikó nem az ügynökmúltja miatt lett sikeres.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Ungváry Krisztiánnal
2021.05.25., kedd 8:35
Riporter: Dési János