„Klubrádió
Reggeli gyors

"Ülősztrájkolni nem, teraszozni lehet"

12/05/2021 09:41

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Miközben a kormány folyamatosan nyit, bizonyos szabályokat, köztük a gyülekezés tilalmát továbbra is fenntartja. Dr. Farkas Erika, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza szerint a indokolatlan és jogsértő a korlátozás fenntartása, miközben a terasznyitással sok ember ellenőrizetlenül szűk tereken zsúfolódhat össze.

2021. május 12. Reggeli gyors - részlet 21.05.12. Farkas Erika
08:52
00:00

Miközben a magyar kormány „az élet és a gazdaság fokozatos újraindítását” hirdeti, továbbra sem esik szó az általános gyülekezési tilalom feloldásáról – írja a TASZ. Pedig a békés gyülekezéshez való jogukat már fél éve nem gyakorolhatják a polgárok, még akkor sem, ha a járványhelyzetre tekintettel felelősen, a vírus terjedésének kockázatát kiküszöbölve – szabadtéren megfelelő távolságtartás mellett, maszkot viselve, esetleg autóban ülve – demonstrálnának.

A koronavírus-járvány elején is elrendelt gyülekezési tilalom miatt tavaly szeptember óta várja az ombudsman fellépését a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Magyar Helsinki Bizottság.

Dr. Farkas Erika, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza a Klubrádiónak azt mondta, hogy tiltás eredményeképp a legkisebb, két fő gyülekezését is szigorúan büntetik. Mindezt a járványvédelemre hivatkozva teszi a kormány. Azokban az esetekben, amikor bíróságra viszik a demonstrációk elutasított engedélyezését, a Kúria, mint ilyen esetekben meghatározott szervezet kategorikusan elutasítja a kerseteket.

Ez Farkas szerint éles kontrasztban áll a terasznyitással, amelynek eredményeképp nagyszámú ember zsúfolódhat össze kis területen, ezzel pedig a fertőzés kockázata hatványozottan nő. A gyakorlatot indokolatlannak és jogsértőnek nevezte.

A Momentum kempingszékes megmozdulását jó kezdeményezésnek tartja, amely rávilágít, hogy "egy ülősztrájkot nem lehet megtartani, de teraszozni lehet", noha valójában semmi különbség a kettő között.

Végül azt is megjegyezte, hogy az utóbbi időszakban kifejezetten sok olyan kormányzati döntés született, amely ellen normális körülmények közt egészen biztos tilatakoztak volna az emberek. Ilyen volt a decemberi kilencedik alaptörvénymódosítás, az Egyenlő Bánásmód Hatóság felszámolása, az egyedülállók örökbefogadását szigorító szabályozás, az Ódry színpad bezárása, és a Klubrádió frekvenciavesztése is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjó Dr. Farkas Erikával
2021.05.12., szerda 7:33
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert