„Klubrádió
Reggeli gyors

TASZ: Nemcsak elhamarkodott, a védettségi igazolvány kiadása az első oltást követően diszkriminatív is

11/05/2021 08:14

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nemcsak egészségügyi, de jogi szempontból is aggályos, hogy a védettségi igazolványokat már az első oltást követően kiállítják – mondta Asbóth Márton. A TASZ magánszféra projektjének vezetője szerint a jogellenesen szereznek előnyöket azok, akik megkapták az első oltást, de még nem alakult ki a kellő védettségük.

2021. május 11. Reggeli gyors - részlet 21.05.11. Asbóth Márton
08:19
00:00

Nagyon sok a jogi határhelyzet a védettségi igazolványokkal kapcsolatban – véli Asbóth Márton. A TASZ magánszféra projektjének vezetője a Klubrádiónak azt mondta, hogy a súlyos jogkorlátozások csak addig tarthatók fent az egyénnel szemben, amíg megvan az esélye, hogy megfertőződhet és másokat is megfertőzhet. A védőoltás jogi lényege, hogy mentesít ezek alól a korlátozások alól. Ha az oltással kialakult a megfelelő védettség, nem indokolható a továbbiakban a jogkorlátozás.

Asbóth szerint a kormány nagyon rosszul oldotta meg ezt a feladatot. Kapkodás, sok hiba és kifejezett diszkrimináció lett az eredménye. Ilyen hibák egyike, hogy a védettségi igazolványt már az első oltást követően néhány nappal kiállítják, ami azt a hamis képzetet ébreszti az emberekben, hogy nekik már a második dózisra nincs is szükségük, noha a teljes védettség a második adag beadását követő hetekben alakul ki. Így olyanok élvezhetnek előnyöket, akik nem rendelkeznek kellő védettséggel. Ezzel alaptalanul tesznek különbséget ember és ember között. A kormány ezzel diszkriminatív, jogellenesen hátrányosan megkülönböztető szabályozást alkotott.

Koronavírus - Megnyíltak a fitnesztermek
 
Védettségi igazolvány Fotó: MTI/Balázs Attila
 

Azok, akik a második dózist nem adatják be maguknak, a célkitűzést sodorják veszélybe, hogy elérjük a nyájimmunitást, amit a kormány hangsúlyozottan el akart érni. Asbóth úgy véli, a fentiek tükrében úgy tűnik, mintha a kormány szándékosan ronatni akarná az oltási terv hatékonyságát.

Hangsúlyozta, a védettségi igazolvány jó ösztönző lehet, különösen annak tükrében, ha az oltást kötelezővé tennék.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Asbóth Mártonnal
2021.05.11., kedd 7:41
Riporter: Dési János