„Klubrádió
Reggeli gyors

Ukrajna és a magyar migrációs politika lesz a fő téma a pápalátogatáson

24/04/2023 10:17

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A Magyar Püspöki Konferencia és egyes püspökök sem foglaltak erősen állást Orbán Viktor migrációs politikájával szemben, de az valószínűleg napirenden lesz Ferenc pápa magyarországi látogatásán. A szerb és a magyar miniszterelnök is jó kapcsolatot tart fenn a Kremllel, ami fájó pont az európai országoknak és Amerikának is – emelte ki az Orbán szerbiai látogatásáról tudósító nemzetközi sajtó. A Los Angeles Blade szerint bátor lépés Novák Katalintól, hogy visszaküldte a "magyar életmód védelméről" szóló törvényt. Brüsszel kisegítené azokat a gazdágat, akiket a vámmentes ukrán gabona miatt ért hátrány. Nemzetközi lapszemle. 

2023. április 24. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2023.04.24.
05:35
00:00
Ferenc Pápa április 28-30-a közötti magyarországi látogatásán Ukrajna és a migráció kérdése lehetnek a meghatározó témák, utóbbiban pedig igen erős a nézetkülönbség Orbán Viktorral – írja a Kentucky állambeli The Record katolikus lap  Vatikánvárosból keltezett cikke. Noha mindkét vezető Európa katolikus értékrendjének fennmaradásáért küzd, lényeges különbségek vannak abban, hogy mit értenek ezek alatt az értékek alatt és hogyan képzelik el a megerősítésüket – fogalmaz a szerző. 

Michael Czerny bíboros egy éve elég világosan fogalmazott, amikor Orbán migrációs politikáját értékelte, mint az ez ügyben illetékes, a pápai Dikasztérium az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatának helyettes titkáraként: nemcsak az Ukrajnából, de a világ számos pontjáról érkező menekültekkel hasonlóképpen kellene bánnia a magyar kormánynak – idézte fel a lap. Az etnikai homogenitást hirdető orbáni ideológia nem elfogadható a jelenlegi pápai vezetés számára.

Tavalyi interjúnk a bíborossal

Török Csaba atya, a Magyar Püspöki Konferencia sajtóreferense múlt heti nyilatkozatában felidézte, hogy a pápa 2021-es hét órás látogatásakor Orbán IV. Béla király levelének másolatát ajándékozta Ferencnek, amelyben a mongolok elleni harchoz kért segítséget a magyar király az akkori pápától. Török Csaba szerint ez egy egyértelmű jelzés volt: Orbán a kereszténység védelmezőjeként állítja be magát és ebben szándékosan keresi a kapcsolatot a pápával. Noha a miniszterelnök szavakban gyakran támogatja az egyházat, a tettei nem mindig vannak összhangban annak tanításaival – mondta az atya.

Hivatalosan a Magyar Püspöki Konferencia és egyes püspökök sem foglaltak állást Orbán migrációs politikájával szemben. Török Csaba nem titkolta, hogy a magyar egyházak zömében a bőkezű állami támogatástól függenek. Az emberek inkább nem mernek politikai kérdésekben állástfoglalni, mert pár hónap alatt csődbe juthatnának, ha Orbánék megvonnák támogatásukat az egyházaktól.

A béketárgyalások tekintetében viszont abszolút egy platformon van a pápa és Orbán. Noha a pápa azt mondja, joga van Ukrajnának az önvédelemhez, de fegyverek küldését maga sem támogatja. Bármit is mond majd a pápa Budapesten, Moszkvából minden bizonnyal nagyítóval fogja nézni.

Orbán ismét váratlan látogatást tett Szerbiába, ahol megszemlélte az éppen zajló katonai gyakorlatot – erről a nemzetközi sajtó széles körben beszámolt, az Al Arabiya is átvette az amerikai AP hírügynökség összefoglalóját. Aleksandar Vučić szerb elnök úgy fogalmazott az Instagramon: nagyon boldog, hogy Szerbia igazi barátját ismét fogadhatja. A cikk viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a két populista vezető a háború ellenére jó kapcsolatot tart fenn mind a mai napig a Kremllel, ami többi európai ország és a USA számára is igencsak fájó pont. Az pedig különösen, hogy Orbánék kerekperec megmondták, a hágai Nemzetközi Büntető Törvényszék elfogatóparancsa ellenére nem tartóztatnák le Putyint, ha Magyarországra jönne. A szerb elnök egyébként azt is jelezte, az orosz-ukrán háború menetétől függően országa jelentősen megerősíti hadseregét. Nem mellesleg a vasárnapi koszovói választások tovább szították a térségben a feszültséget, miután a szerbek többsége bojkottálta azt.

Orbán Viktor Belgrádban
 
Orbán-Vucsics találkozó,
Belgrád, 2020. május 15.
 
 Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Az MTVA az idén sem közvetíti az Eurovíziós Dalfesztivált – írja a görög Eurovision Fun magazin. Legalábbis a megszerzett műsorterv alapján. A 2019-es verseny után vonult ki Magyarország egyébként fesztiválról, pedig, ahogy az elemzők írják, igazán jó eredményeket produkált a kezdetektől. Ötször került a top 10-be, kétszer (1994,2014) pedig az öt legjobb előadó közé. A legnagyobb sikert Friderika érte el a Kinek mondjam el vétekimet című dallal. Mindössze háromszor nem kerültünk be a döntőbe, legutóbb Pápai Joci Az én apám című számával.

Brody Levesque Budapestről tudósított a Los Angeles Blade lapnak arról, hogy Novák Katalin nem írta alá és visszaküldte módosításra a parlamentnek azt a törvényt, amely lehetővé tenné azoknak az azonos nemű pároknak a bepanaszolását, akik gyereket nevelnek, azon az alapon, hogy ez sérti az alaptörvényben lefektetett családmodellt – fogalmaz a lap, Novák lépését meglehetősen bátornak nevezve, hisz a kormányfő legszorosabb belső köréből érkezett a súlyos kritika. A Kövér László házelnökhöz írt levelében az elnök kifogásolja, hogy egy, a törvény bizalmatlanságot szül a közösségekben, kettő, nemcsak az uniós elvárásoknak, de a magyar eljárásrenddel való egyezésnek sem felel meg, három, tekintetbe kell venni a véleménynyilvánítás alaptörvényben foglalt elvét is. A Bloomberg, a Politico, a Luxembourg Times, Yahoo News és még mások is felfigyeltek a szokatlan politikai jelenségre.

S végül, de nem kevésbé fontos hírként arról, hogy Brüsszel 100 millió eurós támogatást tervez adni kárpótlásként azoknak a farmereknek, akiket a vámmentes ukrán gabona- illetve az egyéb mezőgazdasági termékek olcsósága miatt veszteség ért az Ukrajnával szomszédos öt országban, ideértve Magyarországot is – írja a Business World. A lap hozzáteszi, az Európai Bizottság azt javasolja, hogy egy évvel hosszabbítsák meg a vámmentességet, ezt az Ukrajnát támogató kedvezményt.