„Klubrádió
Reggeli gyors

Ujhelyi István az MSZP-ről: El kell engedni ezt a brandet

25/04/2022 12:45

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A Magyar Szocialista Párt szombati választmányi ülésén arra Ujhelyi István, EP-képviselő arra tett javaslatot, hogy más formában, esetleg néven működjön tovább az MSZP. Elhangzott, hogy a párt neve lehetne Esély is, hiszen az MSZP neve avítt, elhasználódott. Ujhelyi a Reggeli gyorsban arról is beszélt, hogy az elnöki tisztségből távozó Tóth Bertalan helyett ő szívesen tovább vinné a pártot.

2022. április 25. Reggeli gyors - részlet 22.04.25. Ujhelyi István
08:39
00:00

A Reggeli gyorsban Ujhelyi István azt mondta, újjászületést akar megélni, egy esélyt szeretne, hogy az MSZP cölöpjein szociáldemokrata mozgalmat alapítsanak, utalt Horn Gyula legendás könyvére, a Cölöpökre. Ezek a cölöpök Ujhelyi szerint masszívak, "de a felépítmény avíttá vált". Nem biztos benne ugyanis, hogy ha nem változtatnak magukon, akkor a következő években tudnának a hazai politikán érdemben változtatni.

Választás 2022 – Az Egységben Magyarországért eredményv?
 
Választás 2022 – Az Egységben Magyarországért eredményv?
 
Budapest, 2022. április 3. Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselője nyilatkozik a sajtónak az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Műjégpályán az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. MTI/Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor
 

 

Ujhelyi szerint át kell szervezni a működést. "A névváltoztatás a következménye és szimbolikája is a változásnak. Hiszen ha a név módosul, az azt mutatja, hogy változunk, de kellenek hozzá új szereplők is, akik eddig nem vállalták fel az MSZP vagy más pártnak a nevét, nem álltak be a sorba dolgozni". Azt állította, hogy ilyen szereplők "sokaságával" beszélt mostanában. Amikor szombaton a választmányban erről beszélt, vastapsot kapott. Szerinte most együtt kell azon dolgozniuk, hogy a szociáldemokrata mozgalomnak új jövőt adjanak.

Az MSZP szerinte fontos párt, és Ujhelyi szerint az ellenzéki pártok mind választási kampányban, az előválasztáson is elismerték, hogy még mindig az MSZP a legbeágyazottabb és a leglelkesebb társadalmi hálózattal bíró párt, ezért szerinte "nem az MSZP-t kell kukázni". De ez már régen nem az a párt, mint volt a 90-es években. A kormányzások "biztosan nyomott hagytak rajta", és Ujhelyi azt is elismerte, hogy bármilyen brand képes megfáradni, ezt be kell vallani. Szerinte sokakat meglepett a tagságban, hogy ki merte mondani, hogy el kell engedni ezt a brandet, "ezt a nagypárti működési struktúrát, ami már nem igazodik a jelenlegi körülményekhez".

Szeretné, ha az ország minden pontján Esély-körök alakulnának - ez lenne esetleg a párt új neve -, amik nem pártstruktúrában gondolkodnak, hanem helyi érdekek megjelenítésében, a helyi közösség képviseletében. "Hány olyan hely van az országban, ahol vannak szociáldemokrata beállítottságú választók, akik nem találnak ehhez közösséget? - kérdezte a szocialista politikus, aki nem érti, miért akarják őket pártszervezetbe kényszeríteni, miközben lehet, hogy nekik elég lenne csak egy e-mail listára, vagy napi telefonkapcsolat, hogy elmondhassák a véleményüket.

A pártnak Ujhelyi szerint tehát másképpen kell működni, ugyanakkor "tartalmában tökéletesen illeszkedik egy modern szociáldemokrata párthoz". Szeretné, ha lefordítanák napi kérdésekre a problémákat: nem elég csak beszélni róla, hogy szükség van egy önálló egészségügyi minisztériumra, hanem ennek az új politika erőnek, fel kell vállalnia, hogy éveken keresztül nem hagyja a kormányzatot, hogy például az ország nemzeti rákellenes stratégia nélkül működjön, hogy százezrek kerüljenek bajba, mert nincs kellő szűrés Magyarországon, nincs gyógymód, mondta. Szeretné, ha a legfontosabb programpontjuk a négynapos munkahét lenne. 

Szerinte az a dolguk, hogy "üssék" a rendszert, hogy egy-két ilyen fontos programpontot meghalljanak, mert Ujhelyi szerint a NER csak egy dologból ért: ha valahol társadalmi erőt, szervezettséget érzékel, ott kénytelen módosítani.

Azzal kapcsolatban, hogy Tóth Bertalan bejelentette, távozik az MSZP éléről, Ujhelyi felelősnek és erkölcsösnek nevezte a bejelentést, amiért "minden megbecsülés jár". Azt mondta, ő is azt érzi, hogy "újat kell csinálni. Ha pedig a pártközösség úgy dönt, hogy elindul a megújulás irányába, akkor bármilyen tisztséget vállal, akár elnöki tisztséget is. "Van hitem és energiám is ehhez" - mondta.